Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det bor en gubbstrutt i oss alla”

/
  • – Att jag är trevlig i tv är ganska självklart, det skulle väl alla vara om de har en kamera framför sig. Alla mina vänner vet att jag är lite småsur, säger Babels före detta programledare Daniel Sjölin som besökte Sandvikens bibliotek i går.

Varför gör han en alkoholist av sig själv?
Varför kallar han sig gubbstrutt?

Annons

Det finns många frågor att ställa till författaren och journalisten Daniel Sjölin som besökte Sandvikens bibliotek i går. En kvinna i publiken undrade om han ska komma tillbaks som programledare för SVT:s litteraturprogram Babel.

– Nej, det tror jag inte. Jag gjorde det i sju år, det var jobbigt att få ihop manus inför varje program och det påverkade min hälsa. Jag har ju barn också, säger han.

Han slutade för att ägna sig åt sitt eget skrivande. Exakt vad han skriver vill han inte berätta, men någon fjärde roman verkar det inte handla om.

– Jag har insett att jag inte kan skriva de stora böckerna, men kanske de små. Jag är bra på att ge mig in i nya fält och kanske kan resultatet inspirera andra, säger han.

I ”Världens sista roman” som kom ut år 2007 är huvudpersonen Daniel Sjölin alkoholist. En lyckad undanmanöver, kallar han själv det greppet.

– Egentligen handlar boken om förlusten av ett barn, men genom att välja en konstig omväg fick jag kritikerna att skriva att jag leker med fiktionen. Det var ett sätt att lura folk att fokusera på fel saker.

Som sommarpratare gjorde han upp med gubbstrutten i sig själv – och i andra.

– Jag hatade böcker när jag var liten och avfärdade allt jag inte förstod. I sommarprogrammet ville jag få folk att inse att det bor en gubbstrutt i oss alla, en snål och fördomsfull egoist som sätter armarna i kors och vet vad som är rätt och fel.

Känner du ibland ett behov av att rufsa till den välkammade killen?

– Att jag är trevlig i tv är ganska självklart, men efter ett tag kände jag att det började hänga en hjältegloria på mig som inte var sann. Alla mina vänner vet att jag är lite småsur. Och så är det väl med många av oss, vi är sammansatta och knepiga typer.

Mer läsning

Annons