Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det får inte bli värre”

/
  • Regionens ståljättar Sandvik och Ovako har varnat för att efterfrågan kan vara på väg att vika. Om den redan gjort det visar sig om några veckor då bolagen släpper sina delårsrapporter.

Trots ett hyfsat utgångsläge kan den svenska stålindustrin få ta en stor smäll om lågkonjunkturen i Europa fördjupas. Nu stiger oron för kommande personaluppsägningar.

– Vi har ett flexibilitetsavtal som tål vissa nedgångar men det får inte bli värre, säger Bo Boström, metallklubbsordförande på SMT i Sandviken.

Annons

Det blir allt mer ont om goda nyheter om den globala ekonomin. För den europeiska är tongångarna än mer dystra, inte minst efter två spanska investmentbolags konkurser i går.

I veckan kom också resultatet av Riksbankens så kallade företagsundersökning som byggde på svar från 42 svenska storbolag med totalt 260 000 anställda.

Den visade bland annat att företag inom byggsektorn och industrin räknar med att dra ner på personal de kommande tre månaderna på grund av försämrad konjunktur.

Den svenska stålbranschen exporterar runt 95 procent av sin produktion och där märks redan effekterna av det försämrade läget.

Hög kronkurs och global överkapacitet i kombination med försämrad efterfrågan orsakar svårigheter.

SSAB har redan varnat för minskad vinst, med kraftigt börsfall som följd.

– Det här är ingen vanlig gungning i marknaden utan min bedömning är att det är värre den här gången, säger Bo-Erik Pers, vd på den svenska stålindustrins branschorganisation Jernkontoret.

Regionens ståljättar Sandvik och Ovako har också varnat för att efterfrågan kan vara på väg att vika. Om den redan gjort det visar sig om några veckor då bolagen släpper delårsrapporter.

Men samtidigt som det ser tufft ut finns det ändå faktorer som talar för att krisen inte behöver bli så djup.

Enligt Bo-Erik Pers har de flesta svenska stålbolag redan genomfört tuffa sparprogram och de har också specialiserat sig i nischer där de är marknadsledande.

Sandviks starka position när det gäller komponenter för olje- och gasutvinning kan exempelvis innebära guldsits när de norska oljeinvesteringarna fortsätter att slå rekord.

Enligt Dagens Industri kan så mycket som tusen miljarder kronor investeras där de närmaste åren.

Bo-Erik Pers befarar ändå uppsägningar framöver.

– Ja, det skulle inte förvåna mig rent generellt, säger han.

På Sandvik Materials Technology, SMT, med runt 4 000 anställda i Sandviken, tror fackbasen Bo Boström att det flexibilitetsavtal som tecknats mellan fack och arbetsgivare kan göra att uppsägningar går att undvika. Men då får det inte bli värre, konstaterar han.

Mer läsning

Annons