Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det kändes speciellt”

/
  • Leyla Biasi, Hudiksvall, Andreas Broström, Sandviken, Edvin Gordon, Falun, Sara Ghazanfari, Hedemora, hade alla kommit för att delta i Ung Vänsters 45:e kongress.
  • – Vi formar vår anfallsstrategi under den här kongressen, sa Ida ­Gabrielsson under sitt invigningstal för Ung Vänsters 45:e kongress som började i går i Folkets Hus i Sandviken.

Vem skildrar vardagslivet för den majoritet av befolkningen som inte tar in på surdegshotell, hänger på espressobarer eller studentikosa universitetsföreningar?

Dessa frågor ställde Ida Gabrielsson under sitt inledningstal för Ung Vänsters kongress som drog igång i Folkets Hus i Sandviken i går.

Annons

I går startade Ung Vänster sin 45:e kongress i Sandviken. Över 300 unga vänstrare från hela Sverige strömmade till Folkets Hus.

Bland annat för att lyssna på Ida Gabrielssons sista tal som förbundsordförande.

Efter sex år känner hon att det är dags att lämna över ordförandeklubban till en ny förmåga.

Inledningsvis sa Sandvikensdottern lite skämtsamt att det för hennes del slutar där det började och refererade till att det var på Folkets Hus scen som hon var med i sin första debatt.

Det var ett brandtal hon höll om bland annat klasskillnader, feminism och välfärd.

Hon talade om arbetarnas fackföreningsutveckling och hur det motverkades av arbetsgivare.

Som exempel berättade hon om ett anslag från konsuln på järnverket i Sandviken som skrev att: ”den som vill göra eller låta i politik får söka sig arbete på annat ställe.”

I sitt inledningstal pratade hon också om att kongressen hålls i tuffa tider och talade om krig och att den svenska regeringen säljer ut den svenska välfärden.

– Det är mot den bakgrunden, med den insikten, vi formar vår anfallsstrategi under den här kongressen, sa hon från talarstolen.

I slutet av öppningsanförandet förklarade hon kongressen öppnad, samma kongress som på söndag avslutas med att välja en ny förbundsordförande.

Men efter talet var hon nöjd.

– Det kändes speciellt, men jag är övertygad om att den nya ordföranden kommer göra det mycket bra framöver, sa Ida Gabrielsson.

Samtidigt som hon slutar avslutar förbundet sin feministiska kampanj, Inga fler ursäkter.

På hemsidan förklaras projektet och avslutas med: det räcker med snack och ursäkter.

Samma mentalitet hoppas hon på när Ung Vänster nu går vidare med ny ordförande.

– Vi måste upp ett steg. Vi har hårda motståndare som sänker skatter. Vi måste ta kampen för att bygga ut välfärden. Vi kan inte bara prata politik, vi måste göra politik. Det är viktigt att visa att man inte bara snackar.

Hon pratar mycket om hur dåligt hon anser att högerpolitikerna tar hand om folket och landet. Hur arbetsmarknaden blir allt sämre och att vi har många sjukskrivna.

– Vi måste få en politik som skapar världens bästa välfärd. Men det är också det lokala arbetet som är viktigt, som att vi är lyhörda och jobbar för att den där fritidsgården ska bli verklighet.

Kongressen pågår till fram till söndag.

Men redan i dag kommer Vänsterpartiets ordförande Lars Ohly till Sandviken för att tala till ungdomsförbundet.

Mer läsning

Annons