Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det ska bli attraktivt att läsa teknik

/
  • Fredrik Gunnarsson från Industrirådet är i regionen under två dagar för att granska möjligheterna för Gästrikland att få Teknikcollege.
  • Marie-Louise Dangart, kommunalråd i Hofors menar att det är viktigt att näringsliv, kommuner och skola hjälps åt att få unga att utbilda sig för teknikjobb.

Nu tar gästrikekommunerna nästa steg för att starta Teknikcollege. Förhoppningen är att få igång en gymnasieutbildning i samverkan med näringslivet redan i höst.

Annons

I höstas skickade gästrikekommunerna in sin ansökan om att få starta Teknikcollege. Nu granskar Industrirådet förutsättningarna.

– Vi har tagit del av ansökan och lyssnat på representanterna i dag, säger Fredrik Gunnarsson från Industrirådet.

Syftet med besöket är att ta del av de regionala målsättningarna. I första hand handlar det om att titta på utvecklingen inom industri- och teknikutbildningarna på gymnasieskolorna i regionen.

Teknikcollege innebär att företag och skolor samverkar vid utformningen av utbildningen för att eleverna ska vara mer attraktiva när de ska ut på arbetsmarknaden.

– Det är jätteviktigt att vi hjälps åt med kompetensförsörjningen. Det är inte mediejobb som är hippt. Det är teknikjobb. Tillsammans med företag måste vi se till att få ut elever på den här arbetsmarknaden, säger Marie-Louise Dangart, S, kommunalråd i Hofors kommun.

Även Sandvik ser att behovet ökar:

– Vi har länge flaggat för att kompetensförsörjningen är hotad. I framtiden måste vi göra det mer attraktivt att läsa teknik. Det är jätteviktigt för oss att kunna inleda rekrytering redan när folk utbildar sig, säger Anette Anderung, verkstadschef inom SMC.

Certifieringen innebär rent konkret att tio kriterier måste uppfyllas. Det handlar bland annat om ett fungerande samarbete mellan skolor och näringsliv.

Under två dagar granskas regionen, bland annat besöks skolor där elever och lärare intervjuas för att man ska kunna ta del av deras synpunkter.

Fredrik Gunnarsson var i går positiv och trodde inte att ett Teknikcollege är osannolikt för regionen.

– Det är en rimlig bedömning, det borde inte finnas några större hinder. Men vi kan inte lova någonting.

De skolor som är aktuella för certifiering är Göranssonska skolan, Bessemergymnasiet, Polhemsskolan i Gävle och Industriskolan i Hofors.

Mer läsning

Annons