Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djurägare sök ersättning för rovdjursangrepp

/
  • Sune Pettersson har varg, lo och björn i trakten av sin fäbod i  Ockelbo och bedömer att rovdjur skadat hans kor och en get.
  • Länsstyrelsens rovdjurshandläggare Daniel Hansson får veta att mellan 16 och 18 får i länet saknas efter rovdjursangrepp i år.

Länsstyrelsens rovdjurshandläggare uppmanade drabbade djurägare att höra av sig direkt

Annons

Utökade rättigheter att skjuta varg och björn och få pengar för försvunna betesdjur.

Det var två saker som djurägare efterlyste på ett möte om rovdjursangrepp.

Ett tiotal betesdjurägare kom till Birgittagården i Kungsgården för att få höra mer av länsstyrelsen och LRF om ersättning efter rovdjursangrepp och för att förebygga dem.

I år har två björnar, en varg och en lo rivit sammanlagt 20 får i länet, skadat 12 och efter angreppen är mellan 16 och 18 får försvunna. Länsstyrelsen har betalat ut en dryg tredjedel av den en och en halv miljon kronor den har till stängselhjälp fram till 2013 och vill betala drygt 57 000 kronor i ersättning åt de som fått får angripna i år.

Stängselersättningen på 20 kronor metern är för låg, sa ett par och suckade att en stolpe kostar 30 kronor. En man tyckte att det blir billigare för staten att ha färre rovdjur än att betala ut ersättning.

En rovdjursattack handlar inte bara om de döda och skadade djuren. Djur kan skrämmas på rymmen, få mjölk- och dräktighetsproblem och inte våga beta fritt till exempel, något som man kan söka ersättning för.

– Oron kan man aldrig få betalt för, konstaterade en man som oroade sig för sina kor och kalvar sedan varg setts i trakten.

En fårägare sa att det är svårt att uppskatta de indirekta skadorna. Daniel Hansson, länsstyrelsens rovdjurshandläggare, höll med men uppmanar alla att söka ersättning för att visa vad som händer i hagarna.

Han tror att ersättningskraven kommer att öka och frågan komma upp på riksnivå.

Däremot kräver länsstyrelsen bevis för att rovdjur är inblandade för att betala ut ersättning när djur försvinner, något minst en mötesdeltagare tyckte var onödigt. Daniel Hansson uppmanade alla att höra av sig direkt när något hänt, för att det lättare ska gå att se om rovdjur varit där.

Om en privatperson skjuter ett rovdjur blir det polisutredning, även om det är i försvarssyfte, något som fick kritik. Flera ansåg att man skulle få skjuta rovdjur i närheten av tamdjur och gårdar.

Men det går att skydda djuren med mer än stängsel och Daniel Hansson tipsade om olika sätt att tillfälligt skrämma rovdjur. I länet finns också fem hundar, tränade att vakta betesdjur. De fungerar bra, vittnade både LRF:s representant och en hundägande mötesdeltagare om.

Mer läsning

Annons