Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödad varg ska analyseras genetiskt

Var det vargen som angriper får i Jäderfors som dödades av tåget i fredags?

Eller var det vargen som attackerade hunden Nilsson med 21 bett?

I varje fall var det en yngre hanvarg på 33 kilo.

Annons

Vargen dog efter att ha blivit påkörd av ett godståg nära bangården i Storvik i fredags kväll. Spår visar att vargen gick på banvallen i cirka 200 meter innan tåget kom.

Daniel Hansson, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen Gävleborg, har tittat på vargkroppen och säger att skadorna tyder på att vargen kördes på bakifrån.

– Blod fanns kring svansen och bakdelen, säger han.

Frågan är om det handlar om den varg som vid ett flertal tillfällen skadat och dödat tackor i Jäderfors.

– Kan ha varit den, men mer tyder på att vargen var från Korsåreviret, säger Daniel Hansson.

Gävlepolisen tog hand om vargkroppen i fredags kväll. Inspektör Hans-Olof Sundström sköter djurärenden i Gästrikland.

– Vargen vägde 33 kilo och hade skador i huvudet och svansen var av. Jag skulle också tro att den kördes på bakifrån, säger han.

I måndags skickades vargkroppen till Uppsala och Statens Veterinärtekniska Anstalt, SVA, där Arne Söderberg är ansvarig för ärendet.

– Med blotta ögat kunde jag se att det är en yngre hanvarg. Den såg ut att vara född i fjol. Men jag är inte säker ännu.

I så fall skulle det mycket väl kunna röra sig om den varg som bet hunden Nilsson i Torsåker för drygt en vecka sedan. Vargspårare från länsstyrelsen kunde dagen efter på spåren se att det var en ungvarg som attackerat Nilsson med 21 bett.

En varg observerades också vid gränsen mellan Hofors och Sandviken tidigare i fredags.

På SVA vägdes och mättes vargen och i går på eftermiddagen röntgades den för att fastställa dödsorsak, kontrollera eventuella sjukdomar och titta efter gamla skador.

Om allt går väl kan de preliminära svaren bli klara i dag.

Men analysen av varifrån vargen härstammar och vilket revir den tillhör görs på vargprojektet Skandulv vid Grimsö forskningsstation.

– Vi skickar prover dit efter hand. Genom genetiska analyser kan de få fram föräldraparet. Analysen är kostsam och svaren kan dröja mellan en vecka och en månad, säger Arne Söderberg.

Mer läsning

Annons