Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödskallarna – arkeologiska fynd

/
  • Fejk. Skalle gjord av gips. En av tre falska dödskallar i 36-åringens ­källare.
  • Äkta. Den här skallen tillhörde en herre i 45-årsåldern som dog för minst 100 år sedan, enligt SKL. En av tre äkta dödskallar i 36-åringens samling. De andra två tillhör kvinnor.

Människoskallarna som fanns i den utpekade Outlawspresidentens källare har undersökts av experter.
– De beskriver dem som arkeologiska fynd, säger Åke Östberg, kriminaltekniker.

Annons

De sex skallar som beslagtogs vid husrannsakan hos den 36-årige Sandviksbon, som av polisen pekas ut som Sverigepresident för den kriminella mc-klubben Outlaws, ledde till viss upphetsning i polishuset.

– Vi tänkte att här kan man ha hittat något. Men det visade sig att vi inte kommer att behöva undersöka några ouppklarade mord, säger Åke Östberg, kriminaltekniker vid länskriminalen.

De tre kranier som visat sig vara äkta har nämligen minst ett sekel på sina nackar. Det visar analysresultatet från Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL.

– De har undersökts av en humanosteolog, som är specialiserad på det mänskliga skelettet, och en rättsläkare. Deras bedömning är att skallarna kan ha använts i gamla anatomilådor på sjukhus, säger Åke Östberg.

Vilka människor har skallarna tillhört?

– Det är ett manskranium och två kvinnokranier. Kraniet som tillhört en man var det som var mest komplett med underkäke och tänder, så det har undersökts lite närmare.

Vad kom man fram till?

– Det fanns inga lagningar i tänderna. Det fanns däremot en utbuktning inne i skallbenet som kan tyda på att han led av en infektion. Han blev cirka 40–45 år.

Hur uppskattar man livslängden?

– Man tittar på suturerna, det vill säga sammanväxningarna upp på skallen. Man undersöker kraniets färg, bevarelsegrad och tändernas slitage. Det kallas för Meindls och Lovejoys metod, säger Åke Östberg.

Mer läsning

Annons