Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domen skjuts upp

/

Rättegång mot Outlawspresidenten. Den 36-årige Sandvikenbon har skaffat sig en prydligare look sedan häktningen, svart skjorta, slips och glasögon.

Annons

Han gör tummen upp mot åhörarbänken när han slår sig ned som tilltalad för grovt vapenbrott. Hans advokat Carin Carlgren tar till orda.
- Min klient erkänner gärningen vapenbrott av normalgraden. Och det har inte skett inom ramen för organiserad brottslighet, utan för att han levt under en hotbild, säger advokaten.

Har haft det några veckor
Förhör med presidenten. Om vapnen, ett gevär och en pistol i byrålådan.
- Jag har varit i besittning av det här några veckor, två och en halv vecka före. Kom över dem av en slump, dum som man var tackade ja. Jag hade oturen att stampa på dem, säger presidenten.
Den utpekade Outlawspresidenten verkar vara på skämtsamt humör när han förhörs av kammaråklagare Christer Sammens.
Vad betalade du för vapnen?
- Min frihet, säger utpekade Outlawspresidenten.

"Alla verkar tro det"
Christer Sammens undrar om presidenten är ekonomiskt oberoende, eftersom han inte verkar veta vad vapnen kan ha kostat. Till svar får han en ironisk kommentar om att människor i 36-åringens yrkesgrupp brukar bli rika: "då tjänar man pengar".

Du ingår i Outlaws? frågar Christer Sammens.
- Ja.
Polisen uppfattar att du är en ledande gestalt, en president för den här organisationen?
- Alla verkar tro det, säger 36-åringen.
Men är du det?
- Nej, jag är medlem på samma sätt som alla andra. Jag gillar att åka motorcykel.
Har du en motorcykel?
- Ja. Det är en förutsättning för att vara medlem i en mc-klubb.
Det finns väl mc-klubbar där man inte behöver ha en motorcykel?
- Då är det ingen motorcykelklubb. Därav "mc", säger den utpekade presidenten, och tillägger att han avverkar cirka 1200 mil per år på vägarna.

"Den amerikanska drömmen"
- Det är den amerikanska drömmen, säger 36-åringen om medlemskapet i kriminella mc-klubben.
- Jag har skaffat en sissy till frugan så hon sitter som en drottning på hojen.
Den utpekade Outlawspresidenten beskriver sig som en "arbetarslusk" som inte sysslar med kriminalitet. Han berättar om över 15 år på samma arbetsplats med fackliga förtroendeuppdrag
- Under tiden i häkte har jag förstått att jag inte passar in i schablonbilden av en kriminell människa. Och jag kommer aldrig mer släppa sådana här saker genom mina dörrar, säger han.

Vapnen var inte laddade
Christer Sammens anser att 36-åringen ska vara kvar i häkte i väntan på dom. Han menar at det rör sig om grovt vapenbrott och att det utförts inom ramen för grov organiserad brottslighet.
Carin Carlgren, advokaten, tycker han ska släppas och att en fängelsedom kan stanna vid fyra månader.
Hon påpekar att det visade sig att vapnen inte var laddade, att pistolen är väldigt kraftlös och att geväret möjligtvis kan användas till jakt på småvilt. Och vapnen förvarades i hemmiljö.

Dödskallarna inte med i åtalet
Nu är det paus i väntan på att rätten ska meddela dom.
För er som undrar: de sex dödskallarna, varav tre tillhört människor för länge sedan, har inte kommit på tapeten under den korta förhandlingen. Men det är ju heller inget brott och finns inte med i åtalet.

Återuppta förundersökning
Tingsrätten kallar åter till salen. Försvaret och åklagaren får en märklig förfrågan från domaren. Han undrar vad de säger om att återuppta förundersökningen - och provskjuta vapnen. Vilket aldrig gjordes i utredningen. Det skulle kunna visa vilken eldkraft vapnen har, eller om de alls var skjutdugliga.
Carin Carlgren begär att få diskutera saken med sin klient innan de bestämmer sig. Under tiden blir det en ny paus.

Beslutet skjuts upp
36-åringen accepterar att hagelbössan ska ha varit skjutduglig, men med pistolen är det oklart. Varken försvar eller åklagare vill återuppta förundersökningen och därför blir det ny paus i väntan på rättens dom.
Beslut ska avkunnas. Rätten förelägger åklagaren att komplettera förundersökningen, med skjutprov. Hur lång tid kan det ta? frågar domaren.
- Jag har en pistol som legat hos SKL i åtta månader, säger Christer Sammens. 
Beslutet innebär alltså att rättegången återupptas först när förundersökningen är kompletterad.

Mer läsning

Annons