Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domstolen får avgöra

/

Nu har kommunen fått nog av fastighets-ägare runt Storsjön som ignorerar krav på att åtgärda sina avlopp. Bygg- och miljöförvaltningen går nu till domstol med saken.

Annons

1996 uppmärksammades det att omfattande algblomning började få fäste i Storsjön i Sandviken. I slutet av 90-talet beslutade därför bygg- och miljöförvaltningen att göra en utredning och upptäckte att 25 procent av fosforutsläppen i sjön kom från privata avloppssystem. Upptäckten ledde till att kommunen drog gång projektet Rädda Storsjön.

Alla berörda fastighetsägare fick ett brev om att avloppen måste åtgärdas. Många av dem svarade aldrig på kommunens brev.

2007 gick kommunen ut med en vass uppmaning till de som ännu inte ordnat med sina avloppssystem. Om arbetet inte hade inletts innan den sista augusti 2008 kunde böter på 20 000 kronor bli aktuellt.

Men att åtgärda avloppssystemen visade sig vara kostsamt och kommunen var därför frikostig med åtgärdstiden.

– Det kan kosta uppemot 50 000 kronor, så visst är det dyrt. Vi har fått bemyndigande från bygg- och miljönämnden att ge uppskov i max två år om någon har råkat i en ekonomisk knipa och absolut inte har råd eller inte får banklån, sa Sven-Olof Lindström, bygg- och miljöförvaltningen, till GD 2007.

Projektet avslutades 2009. Men många fastighetsägare hade då ansökt om förnyade uppskov, vilket beviljades i många fall. Men i slutet av 2011 var tiden ute och alla avloppssystem skulle ha varit åtgärdade. Men i många fall lyser ännu åtgärderna med sin frånvaro.

– Vi håller på att gå igenom gamla ärenden nu. Det handlar om ungefär 100 stycken. Hälften handlar om uppskov som har gått ut och i resterande fall är det fastighetsägare som helt enkelt inte har gjort det som de skulle ha gjort före 2008.

För några veckor sedan gjorde kommunen rättssak av sitt hot om vite. 15 ärenden lämnades in till mark- och miljödomstolen. Sammanlagt ansöker kommunen om vitesföreläggande på 300 000 kronor från 15 fastighetsägare. Men fler står på tur, säger Hanna Andersson, miljö- och hälsoskyddsinspektör i kommunen.

– Vi ansökte för de som var klara, men vi har många fler gamla ärenden att gå igenom.

Mer läsning

Annons