Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dumpad jord oroar

Stora jordmassor som dumpats i Säljan har oroat boende. Den analys av jorden Säljansborna beställt visade också på spår av arsenik och bly.

– Rapporten är inte användbar, säger Fredrik Hedlund, miljö- och hälsoskyddschef.

Annons

Under byggandet av rondellen vid östra infarten fraktades stora mängder jord bort. BJ Markbyggnads, som byggt rondellen, lastade av en del av jorden i området Säljan, precis intill ett bostadsområde. Invånarna ansåg sig ha blivit överkörda av kommunen och BJ Markbyggnads. Den främsta oron låg i att jorden kunde vara miljöfarlig.

– Vi har hittat lyktstolpar och avloppsrör bland annat. Gräver man i jorden luktar det illa också, säger en person i Säljan.

Fredrik Hedlund, miljö och hälsoskyddschef på Bygg- och miljöförvaltningen, har sagt att jorden är helt ofarlig, men några prover har inte tagits efter att den hamnat i Säljan. Däremot togs prover när den låg kvar vid östra infarten.

De proverna visade att jorden bland innehöll olja, tungmetaller och asfaltsrester. Enligt Fredrik Hedlund har man sorterat ut den förorenade jorden och kört det till en deponi.

Den jord som hamnat i Säljan har han beskrivit som ”jungfrulig”.

Det har dock inte övertygat de boende. Därför har de tagit egna prover som de skickat till ett analysföretag.

Svaren visade att det finns spår av bland annat arsenik och bly.

Fredrik Hedlund fick under torsdagen se delar av analysrapporten som de boende låtit göra.

– På det sätt som proverna är gjorda är rapporten inte användbar. Prover måste tas på rätt sätt av certifierad personal. En privatperson kan inte ta egna prover för då vet man inte hur de är tagna. I det här fallet har man tagit för lite jord, det är inte signifikant för helheten.

Att provresultaten visar på förhöjda värden av arsenik och bly är ingenting som oroar Fredrik Hedlund

– Nivån ligger inom felmarginalen.

Men enligt flera invånare i Säljan har lastbilar plötsligt börjat hämta jord efter att miljöchefen fått se analysrapporten.

– De började på morgonen och har kört för fullt torsdag och fredag. Jag skulle tro att det handlar om 15 lass per dag, säger en av de som bor i området.

Jim Peter, BJ Markbyggnads platschef för östra infarten, är förvånad över all uppståndelse.

– Det är ingen nyhet att vi hämtar jordmassor från Säljan, det har vi gjort sedan i juli. Det är ett mellanlager och det hämtas jord och torv därifrån när det behövs till anläggning. Sedan är det mycket jord som körs till vårt område vid Förrådsgatan där vi har en sållningsmaskin. Vi hade kunnat sålla jorden på plats i Säljan, men vi gör det på annan plats för att minska obehaget för de som bor där.

Mer läsning

Annons