Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrbar gåva till alla unga

Det ska bli Sveriges största ungdomsgård.
Så skulle det gå att beskriva Göranssonska stiftelsernas villkor för att skänka Göransson Arena till kommunen. Nu påbörjas arbetet med att leva upp till visionen.
- Det kommer att bli en utmaning, säger kultur- och fritidschefen Bo Eriksson.

Annons

Skolungdomarna ska kunna ha idrottslektioner i arenan. Ridklubbarna arrangera ridtävlingar. Och de dataintresserade koppla ihop datorer i gigantiska LAN-partyn.
Göransson Arena ska vara till för Sandvikens alla barn och ungdomar, står det i klausulerna för donationen av 200-miljonerkronorsgåvan.
- Det är därför vi inte bygger så enormt stora läktare utan koncentrerar oss mer på innehållet. Det här blir den största lokalen i södra Norrland, säger Henning Eneström, ordförande i stiftelsernas fastighetsbolag som bygger arenan.
Han betonar att det absolut inte rör sig om någon renodlad bandyhall utan om en allaktivitetsarena. Man ska inte behöva syssla med idrott eller ens tillhöra någon förening för att få vara där.
Det blir kommunens och det nya arenabolagets uppgift att leva upp till villkoren. Kultur- och fritidsnämnden ska formulera konkreta mål för idrotts- och fritidsverksamheten.
Bo Eriksson tror på stiftelsernas koncept.
- Redan i dag kallar vi Jernvallen för Sandvikens största ungdomsgård. Anläggningen besöks av uppemot 1 500 barn och ungdomar dagligen, och nu ser vi stora möjligheter att även få in annan verksamhet än idrott på området, exempelvis kultur och nöjesevenemang, säger han.
Brottsförebyggaren Lena Brodin spånar exempelvis på ett stort, nyktert valborgsfirande för ungdomar i arenan.
- Det vore häftigt med ett stort arrangemang som lockar ungdomar även från andra kommuner, ungefär som Furuvik på skolavslutningarna, säger hon.
Fast hon betonar att större tillställningar också kräver förhöjd säkerhet, exempelvis i form av vuxna på stan.
Bo Eriksson ser en konflikt i att den barn- och ungdomsverksamhet som, enligt stiftelsernas intentioner, ska bedrivas i arenan inte ger några större intäkter. Det blir en balansgång mellan att låta ungdomarna vara i arenan så mycket som möjligt och att hitta evenemang, som kanske mässor eller konserter, som drar in pengar.
- Det kommer att bli en utmaning, säger han.
Enligt Föreningsenhetens chef Hans Nilsson måste elitidrotten (SAIK, Alba och SIF) få nästan hälften av tiden i arenan. Därutöver finns upp emot 300 mindre föreningar som även de vill hålla till i anläggningen. Men Hans Nilsson tycker att fördelningen är rättvis.
- Utan elit får vi ingen bredd och inga förebilder så visst måste vi prioritera den, men det ska ske på ett rättvist sätt, säger han och menar att elitklubbarna kanske får nöja sig med att träna dagtid och sena kvällar till förmån för barn- och ungdomsverksamheten, säger han.
Tidigare har det sagts att skattebetalarna inte ska behöva skjuta till en krona till arenadriften, men som GD berättat ser det ut som om det kommer att bli svårt att få intäkter som motsvarar utgifterna, i alla fall under de första åren.
Men Henning Eneström tror inte att det behöver bli så komplicerat.
- Det pratas om Melodifestivalen och sådant, men det behöver inte vara så tjusigt och komplicerat. Vi gör det här för Sandvikens barn och ungdomar. Kommunen har råd med det när vi låter dem slippa hela kapitalkostnaden, säger han.

Annons