Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ehmo och Sonaing röjer skog

/

Ehmo och Sonaing, kvotflyktingar från Burma, röjer skog hos Mats Wiklund och de har blick för arbetet med att spara rätt träd för framtiden.
– De är oerhört duktiga och arbetar snabbt, säger han.

Annons

Röjningsbehovet i våra svenska skogar är stort. Samtidigt saknas personal som vill röja i skogen, uppger Mikael Eriksson som har de båda burmeserna anställda.

Han berättar att Holmens bruk sökt 40 personer för att få hjälp med röjning och inte lyckats få någon.

– På sikt måste vi ta in folk från andra länder som vill hjälpa till i skogen, säger han.

Sedan i höst har Mickel Eriksson haft Ehmo och Sonaing anställda.

De är båda kvotflyktingar från Burma som efter flera år i flyktingläger i Thailand fått uppehållstillstånd i Sverige.

De har bott i Hofors ett par år och vill inget hellre än hitta ett jobb. Som arbetsmarknadsåtgärd får de därför utbildning och möjlighet att börja jobba i skogen.

– Vi var i Högbo flera veckor tidigare i höst där de fick lära sig hur man röjer och väljer rätt träd och de lärde sig snabbt jobbet, säger han.

Han påpekar att det är i den första röjningen som man väljer ut vilka träd som ska vara kvar. Ett val som har betydelse under hela tiden fram till en slutavverkning om kanske 80 till 100 år.

För Ehmo och Sonaing är det första jobbet i Sverige. Visst tycker de att det är kallt nu när snön har kommit. Men med fart på röjsågen så håller man värmen bra.

– De unnar sig inte ens rast på förmiddagen utan jobbar fram till lunch, säger Mikael Eriksson.

Det enda problem han ser är språket. Varken Ehmo eller Sonaing pratar svenska eller engelska. Med hjälp av tolk har det ändå gått rätt bra att förklara och sedan kan man visa praktiskt.

Han har själv erfarenhet som kursledare inom skogsarbete och att de är så läraktiga och verkar trivas med jobbet att språksvårigheterna inte upplevts ansträngande.

I mars hoppas han att de kan få ett instegsjobb och en fortsatt utbildning till skogsarbetare. Ett jobb de verkar ha en fallenhet för samtidigt som det är brist på skogsarbetare.

Skogsägaren Mats Wiklund är nöjd med sina skogsröjare. Han är ofta uppe och träffar dem.

Mer läsning

Annons