Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eldeman trivs inför publiken

/
  • Anders Eldeman brukar gå runt och prata med folk när han sänder live från olika platser i Sverige. Så sker säkerligen även i Sandviken i dag. Foto: Anna Björkbom/Sveriges Radio
  • Stora scenen i Stadsparken görs i ordning för Anders Eldeman och Melodikrysset

Mr Melodikrysset, Anders Eldeman, kommer till Sandviken i dag för att sända live från Stadsparken. Och han utlovar något alldeles speciellt:

– Vi ska dela ut kryss­lappar som rättas direkt efter sändningen så att priser kan delas ut på eftermiddagen.

Annons

Anders Eldeman fick en gång sommarjobb som postutdelare på Sveriges Radio. På den tiden brukade han dagdrömma om att själv bli programledare.

Drömmen besannades när han fick börja göra program inom gebitet underhållning.

En dag ringde det på hans telefon. Anders Eldeman erbjöds att ta över Melodikrysset efter Bo Schedin.

– Jag kände omedelbart att det här är min grej och något jag brinner för. Jag tackade ja direkt och har inte ångrat mig en sekund sen dess.

Melodikrysset är en riktig långkörare som har sänts sedan 1965 och i dag lockar cirka en och en halv miljon lyssnare varje lördagsmorgon.

– Bara Ring så spelar vi, som sänds före oss, är det fler som lyssnar på, säger Anders Eldeman.

Själv har han lett programmet i drygt 15 år och går numer under namnet Mr Melodikrysset. Till skillnad från sina företrädare skapar han korsorden på egen hand.

Men hur kommer det sig att programmet blivit så långlivat och snarare ökat än minskat i popularitet?

– Grundidén är så bra med ett småputtrigt frågeprogram. Melodikrysset fungerar som ett trivsamt underhållningsprogram även för den som inte är med och kryssar. Jag brukar ha det i åtanke när jag väljer vilka skivor som ska spelas varje lördag.

Vad är största skillnaden mellan att sända från en studio och ute inför publik?

– Jag får se hur lyssnarna ser ut. En del sitter med datorer och googlar efter svaren, andra har korsordsböcker. Men sådant är tillåtet.

– Jag brukar gå runt och prata med folk. De bjuder på kakor och berättar om sitt engagemang i programmet. Det är fullkomligt enastående med vilken vänlighet och värme vi möts när vi åker runt i landet och sänder.

Hur känns det att komma till Sandviken då?

– Jag har faktiskt inte varit i Sandviken på många år, så det blir trevligt att återse staden. Både vi och Ring så spelar vi sändes från Ockelbo för två år sedan när kronprinsessan Victoria och Daniel gifte sig.

Mer läsning

Annons