Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever fick bära ”lusmössa”

Hur ska en skola hantera elever som misstänks ha löss? Ska man ställa upp dem i biblioteket och låta lärare och rektor inspektera deras hår framför alla andra elever och sedan tvinga dem att bära mössor resten av dagen?

Annons

Det hävdar Sandra Thynell och hennes vänner på friskolan Prosperitas i Kungsfors att de utsattes för under förra veckan. Det var när en elev på skolan hade fått löss som en skolvärdinna inspekterade Sandra och hennes kompisar framför andra elever.

– Skolvärdinnan kom fram och ville titta mig i håret och sa rakt ut att jag hade löss. Jag började gråta eftersom jag är noggrann med mitt hår. Sedan kom hela klassen och stod och tittade på och viskade. Skolvärdinnan fortsatte att titta i mitt och mina kompisars hår och då kom rektorn och sa att jag hade löss. Vi blev ganska utstötta efter det, säger Sandra Thynell.

Hennes fostermamma, Liselott Asikainen, berättar att Sandra var jätteledsen när hon kom hem.

Anna-Karin Andersson, som är rektor på skolan, säger att hon blir förskräckt över anklagelserna och menar att det är rena lögner.

– Det låter helt absurt att vi skulle ha radat upp eleverna. Det var de som kom och var helt hysteriska eftersom de trodde att en kompis hade fått löss. Vi agerade utifrån att de elever som var oroliga skulle känna sig lite lugnare och skyddade med hättan. Det var för deras egen del vi gjorde det, säger hon.

De bestämde sig då för att gå ut i klasserna och informera om att det kunde finnas löss på skolan.

– Vi sa till eleverna att de skulle kolla när de kom hem och vi berättade också hur man gör om man får löss, säger Anna-Karin Andersson.

Skolvärdinnan Barbro Jansson som undersökte eleverna säger att det var de själva som ville att hon skulle göra det.

– Jag mötte några elever i vårt gamla bibliotek och en av dem bad mig titta i hennes hårbotten. Jag vet inte hur löss ser ut, men det var någonting där som inte borde finnas, något som rörde på sig. Då tog jag beslutet att de skulle få hättor. Jag hämtade dem och sa att jag ville att de skulle sätta på sig dem, för att hindra en eventuell spridning av löss. Men jag tvingade dem inte. Jag gjorde det för att snabbt lösa problemet på plats, säger hon.

Sandra Thynell berättar att varken hon eller hennes kompisar var med på lektionerna resten av dagen. De satt i en soffa i ett rum och arbetade på egen hand. Enligt henne fick de inte ta av sig hättorna, inte ens på skolgården.

– Vi blev jätteledsna eftersom att vi blev utstötta av de andra eleverna. På bussen, på vägen hem, skrek alla andra elever att vi inte skulle sitta på sätena för att lössen kunde hoppa ner.

Mer läsning

Annons