Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eleverna vill ha kvar sina lärare

/
  • Thomas Heron, Ulrika Högberg, Anna Åslund, Tim Ståhl och Martin Dalin har tillsammans med sina klasskompisar skrivit ett vädjande brev till skolledningen på Bessemersskolan. På grund av de besparingsåtgärder som krävs på skolan har deras klass­föreståndare förlorat sina tjänster. Något som upprör den sammansvetsade klassen.

Eleverna som går andra året på hotell- och restauranglinjen i Sandviken har fått nog av de tunga besparingar kommunen gör i skolan. När de fick reda på att deras lärare kommer att försvinna skrev de ett brev till skolledningen.
– Det är för jävligt att det ska bli så här. Vi är jätteledsna, säger Ulrika Högberg, en av eleverna.

Annons

Tillsammans med sina klasskamrater har hon skrivit brevet som är adresserat till tf skolchef Magnus Höijer och rektor Calle Carlsson. Eleverna beskriver hur fin sammanhållning det är i klassen och att det i stor utsträckning beror på deras två klassföreståndares förmåga att få alla att känna sig välkomna och trygga.

– Vi har en jättebra relation i klassen och en underbar stämning. Det är en fristad i skolan, ett nöje att komma dit och det är våra lärare som har sett till att det är så. Men nu är den ena av dem varslad och den andra ska flyttas till en annan tjänst inom kommunen, säger Anna Åslund, som också går i klassen.

De berättar hur rektorn kom in under en lektion och bad att få tala med klassföreståndarna. I ett angränsande rum fick de två lärarna veta att de inte kan vara kvar på skolan. Något som inte bara har upprört lärarna, utan även eleverna. Men eleverna vänder sig också mot att de inte får veta vad som händer.

– Vi har inte fått någon ordentlig information. Det här är vår arbetsplats lika mycket som lärarnas.

Eleverna är dock förstående till att det är ett stort underskott och att besparingar måste göras. Men de vill inte se sina lärare försvinna.

– Vi förstår att vi inte kan ha båda våra klassföreståndare kvar. Men en av dem ska omflyttas inom kommunen, han kommer ändå att stanna kvar inom kommunal verksamhet och ta ut lön från kommunen, då kan han väl lika gärna göra det här, så blir det inte så stor omställning för oss, säger Martin Dalin.

Calle Carlsson hade under torsdagen läst brevet och såg positivt på elevernas initiativ.

– Jag tycker att de har skrivit ett bra brev och jag tror att vi kommer att kunna tillmötesgå dem i en del av det som de vill, säger han.

Det handlar om den lärare som ska omflyttas. Under den kommande planeringsdagen som skolledningen har den 7 maj kommer man att titta på möjligheten att låta läraren fortsätta som mentor åt eleverna i klassen.

– Vi kommer även att undersöka möjligheten att låta honom undervisa i vissa ämnen.

Mer läsning

Annons