Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elevers hälsa blir teater

/
  • Foto: LASSE HALVARSSON Elevers ohälsa. Diana Gustavsson som en flicka med problem. Elin Wigö är doktorn som ställer diagnosen: stress, ångest, ful.

SANDVIKENGymnasieeleverna blir allt sjukare.Nu vill Hammargymnasiets teatertvåor diskutera ämnet genom att spela en tankeväckande teater.På RikTigT heter föreställningen.

Annons
Elevhälsa är titeln på en rapport som togs fram under våren på uppdrag av barnombudsmannen med flera. Skolsköterskor, skolpsykologer och kuratorer fick i en enkät svara på olika frågor, bland annat om hur eleverna mår i dag.
Nio av tio svarade att elevernas psykiska hälsotillstånd är sämre nu än för tio år sedan och andelen elever som har övervikt, koncentrationsproblem och upplever stress har ökat, anser deltagarna i enkäten.
- Tanken med föreställningen är att väcka funderingar. Vad händer efter alla rapporterna? säger Nicklas Bergström, dramaturg och lärare på Hammargymnasiet.
Det var när eleverna läste en artikel i Dagens Nyheter, baserad på rapporten, som idén till teatertemat kläcktes. Fler artiklar om ämnet lästes och sedan satte de ihop föreställningens olika scener.
De sex klasskamraterna har själva skrivit manus med hjälp av Nicklas Bergström.
- Vi vill få igång en diskussion om hur ungdomarna mår i skolan, säger teatereleverna.
Föreställningen tar upp mobbning, utseendekomplex, tablettmissbruk och vuxna som inte lyssnar och tar ungdomarna på allvar.
Mediernas roll i debatten visas som ett TV program, Urbans talkshow, där Nicklas Wikblad spelar en leende lismande programledare. Ett par gäster i showen som blivit misshandlade av sina närstående, uppmanas av programledaren:
- Titta in i kameran och berätta!
Efter sex föreställningar i Folkets hus i Sandviken, ska eleverna åka runt och spela för niondeklassare och gymnasieelever.
SOFIA JOHANSSON
026-27 75 93
sofia.johansson@gd.se

Mer läsning

Annons