Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emma gick på grund

/

Lyskvällen med M/S Emma på Storsjön slutade dramatiskt när båten gick på grund. Runt 70 passagerare hade köpt biljetter för att få njuta av kvällsturen.

Annons

Vid halv åtta avgick båten från Stenbryggan i Sandviken. Turen kallas Lyskväll och innebär att M/S Emma åker en tur på Storsjön för att passagerarna ska kunna se alla ljus som stug- och villaägare längs stränderna och på öarna tänder.

Keijo Lohikari var med på båten, han hade varit på Årsundadagen tidigare med sina barn och barnbarn. Men medan familjen vände hemåt åkte Keijo Lohikari till Stenbryggan för att få en trevlig kväll på Storsjön. När de avgick var båten fullsatt.

– Det skulle ta ett par timmar och när vi gick ut var det var ett 70-tal privatbåtar som följde oss. Vi åkte som en kortege, det var häftigt, säger han.

Efter ett par timmar började det dock mörkna och Keijo Lohikari berättar att en av de andra passagerarna insåg vad som var på väg att hända.

– Plötsligt blev det mörkt och kaptenen styrde på fel sida om en prick. En av de andra på båten sa till mig: ”nu åker vi på sten.” Sedan sade det bara pang och det var en rejäl smäll, säger han.

Han berättar att stämningen på båten i stort sett var lugn, men några passagerare började gråta och fick panik. De kringliggande båtarna kom snabbt fram för att vara redo att hjälpa passagerare om de skulle behöva undsättning.

– Kaptenen undersökte skadorna genom en bottenlucka för att se hur illa det var och om han skulle kalla på sjöräddningen. Det låg ett 50-tal båtar runt omkring också som hjälpte till att lysa upp med sina lanternor så att besättningen kunde se bättre. Men vi klarade oss och kunde ta oss in till bryggan för egen maskin.

Han berättar att det var ett 70-tal lättade passagerare som kunde lämna båten på kvällen. Men det som skulle ha varit en fin tur för att se husen lysa upp från sjön, fick ett snöpligt slut.

GD sökte i går utan framgång kaptenen på M/S Emma.

Mer läsning

Annons