Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En miljon till broarna

/

Nu har en livboj för broarna i Gysinge kastats i. Riksantikvarieämbetet lovar att bidra med en miljon kronor för att rusta dem.

Annons

GD har vid flera tidigare tillfällen berättat om broarna i Gysinge och deras osäkra framtid. Fortifikationsverket vill inte längre ta ansvar för dem. Därmed finns ingen som har ekonomiskt ansvar samtidigt som broarna är i akut behov av renovering.

Att riva dem skulle vara väldigt kostsamt och svårt, enligt Anders Holmstedt som arbetar med frågan för länsstyrelsen. Därför finns det en vilja från försvarsmakten att få till en annan lösning.

De har sagt att de kommer att skjuta till en miljon till upprustning. Men en utredning visar att det kan behövas upp till tio miljoner.

– Vi hoppas klara det med mindre pengar än så. Man behöver kanske inte heller restaurera alla broar samtidigt, säger Anders Holmstedt.

Det var strax före jul som länsstyrelsen sökte pengar för att rädda broarna. Riksantikvarieämbetet meddelade då att de kan bidra med en miljon kronor under förutsättning att en samfinansiär går in med motsvarande summa. Men det finns även andra förbehåll.

– Vi måste också ha en tidsplan och underlag för hur vi ska använda pengarna. Men allt det är under förutsättning att vi hittar en ny ägare. säger Anders Holmstedt.

Om pengarna får användas finns även möjligheter att få medel för de två kommande åren, menar han.

– Ägaransvaret måste föras över från Fortifikationsverket till någon annan. Det kan vara allt från en kommun till en privatperson. Men ägaren måste vårda och se till att broarna är i dugligt skick. Det är ett underhållsansvar.

Nästa steg är ett möte mellan de berörda kommunerna, Gävle, Sandviken och Heby.

– Då ska det avgöras om det finns intresse för att bevara broarna. Det är den stora frågan. Om vi får ett ja, så fortsätter vi med finansiering och att hitta en ny ägare. Annars får vi avveckla dem, avslutar Anders Holmstedt.

Mer läsning

Annons