Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”En prestigeförlust att flytta kontoret”

– Jag kan förstå logiken, men det är förstås en väldig prestigeförlust för oss. Vad det betyder får väl framtiden utvisa.

Det säger Tomas Kärnström, IF Metalls representant i Sandviks bolagsstyrelse, om beslutet att flytta huvudkontoret till Stockholm.

Annons

Storföretag efter storföretag har under de senaste decennierna förlagt sina huvudkontor till Stockholm. Nu gör också Sandvik det, och Tomas Kärnström är inte förvånad. Men han har svårt att säga vilka konsekvenserna blir.
– Det är ju en stor symbolfråga. Huvudkontoret har funnits i Sandviken i 150 år så det är klart att det är en stor omställning.
Men han tror inte att Sandviken kommer att missgynnas på andra sätt än att arbetstillfällen försvinner från orten.
– Jag förutsätter att alla investeringar görs på affärsmässiga grunder, oavsett om huvudkontoret ligger i Sandviken eller i Stockholm.
Den tydliga markeringen från koncernledningen om att lönsamheten inom Sandvik Materials Technology, SMT, måste förbättras, oroar egentligen inte heller. Tomas Kärnström tror att anläggningarna i Sandviken har alla förutsättningar att klara målen, inte minst efter beskedet att Sandvik släpper produktområdet medicinteknik.
Han tror inte heller att lönsamhetskravet ska innebära färre jobb på kollektivsidan.
– Jag har svårt att se hur vi ska kunna slimma organisationen mer, säger Tomas Kärnström.
Men beskedet om flytten av huvudkontoret väcker ändå starka känslor:.
– Besvikelse och tomhet, det är absolut en oro, säger Stefan Wiborgh, ordförande för Unionen.

Mer läsning

Annons