Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”En skänk från ovan”

/
  • Får mannen som testamenterat alla sina tillgångar till SAIK sin sista vilja igenom kan den skuldtyngda bandyföreningen räddas ur krisen.

En nyligen avliden SAIK-medlem har testamenterat ett miljonbelopp till föreningen. För guldfirande men skuldtyngda SAIK Bandy kan arvet bli räddningen ur krisen.
– En skänk från ovan, säger ordföranden Lars-Olof Skoog.

Annons

Mannen med det stora SAIK-hjärtat avled i vintras, över 80 år gammal. Han beskrivs som en enstöring med en ekonomisk livsstil. Några anhöriga hade han inte kvar och tillgångarna testamenterades till den så kallade SAIK-fonden. Fonden förvaltas av SAIK-alliansen och ska stötta de tre föreningarna SAIK Bowling, SAIK Fotboll och SAIK Bandy. Alliansen har tidigare tagit emot arv men då har det handlat om mindre summor.

Fördelningen av pengarna styrs till stor del av storleken på respektive förening och vid tidigare tillfällen har SAIK Bandy fått runt 50 procent, SAIK Fotboll 30 procent, SAIK Bowling tio procent medan SAIK-alliansen behållit resterande tio procent.

Men om det verkligen blir några pengar är än så länge inte helt klart. Allmänna Arvsfonden ska godkänna testamentet och bouppteckningen ska fastställas av Skatteverket.

Enligt uppgift rör det sig om tillgångar på runt 1,7 miljoner kronor, till största delen i form av Sandvikaktier.

– Pengarna ligger i fonder som går upp och ner i värde och om de ska säljas så ska det skattas, så vi vet inget om slutsumman. Det kan ta tre, fyra månader sådant här, säger en styrelsemedlem i SAIK-alliansen.

Ärendet är känsligt och ingen vill ta ut något i förskott.

– Inga kommentarer, säger SAIK-alliansens ordförande Jörgen Larsson.

SAIK Bandys ordförande Lars-Olof Skoog vill inte heller gå händelserna i förväg men det är ingen tvekan om att man inom den ekonomiskt hårt pressade föreningen håller alla tummar som finns.

– Det är klart det skulle betyda jättemycket för oss. Vi behöver varje krona, säger han.

Men även lilla SAIK Bowling med 40–50 aktiva medlemmar kan komma att få 100 000– 150 000 kronor.

– Det skulle vara välkommet för vi lever med kniven mot strupen. Vi har nyligen fått höja avgifter för medlemmarna men skulle vi få de här pengarna skulle läget bli ett helt annat, säger klubbens kassör Torbjörn Pettersson.

SAIK Fotbolls ordförande Bengt Larsson konstaterar att föreningen är skuldfri men tackar givetvis inte nej till ett tillskott på några hundra tusen kronor.

– Den här mannen var en riktig fotbollsälskare som gick på varenda match, berättar han.

Mer läsning

Annons