Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eon planerar vindkraft i Ovansjö

Tolv vindkraftverk planeras på Mombyåsen i Ovansjö. Det är bolaget e.on som står bakom projektet.

Annons

Den tänkta vindkraftsparken är belägen cirka tio kilometer väster om Järbo i Sandviken på gränsen till Falun.

Marken används i dagsläget främst till skogsbruk. Området är utpekat som riksintresse för vindbruk. Här ska det alltså byggas tolv vindsnurror med en total effekt mellan 24-40 megawatt.

Men först ska ärendet genom flera olika instanser. Länsstyrelsen har beslutat att en särskild utredning enligt kulturminneslagen ska göras. I mitten på augusti ska den rapporten vara klar.

– Det kan finnas fornlämningar som ligger i vägen för vindsnurrornas placering eller där infrastrukturen som vägar ska byggas. Området har aldrig tidigare fornminnesinveterats, säger Anders Holmstedt, vid kulturmiljöenheten.

I höst har elbolaget e.on troligen alla papper på bordet och kan planera för en byggstart. Detta är ett litet projekt i jämförelse med vindkraftsparken för tre miljarder som ska byggas sydväst om Jädraås. GD har tidigare berättat om de 116 vindkraftverk, varav 60 i Ockelbo kommun som kan börja byggas redan nästa år.

Bakom den satsningen står projekteringsbolaget Jädraås Vindkraft AB, som ägs av Ownpower Projects och Bergvik Skog i Falun och byggstarten planeras till nästa år.

Annons