Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett barn är fött - i bilen

/
  • Anna Jönsson, snart tre veckor, hade bråttom till världen och föddes en decemberkväll i familjens Volvo på Statoils parkering i Sandviken. Efter några dagar fick hon åka hem med mamma Lena till pappa Lars och storebror Erik. Foto: Annakarin Björnström.

SANDVIKEN Snart tre veckor gamla Anna Jönsson gjorde en dramatisk entré till världen.
Hon hade så bråttom att mamma Lena och pappa Lars inte hann fram till BB.

Annons
I stället föddes hon i familjens Volvo på Statoils parkering i Sandviken.
Dagen före julafton sover hon gott i sin korg i köket hemma i Svibacka. Storebror Erik, som fyllde två i september, tycker annars att hon skriker mycket. Men ingen av dem tänker nog så mycket på dramatiken kring hennes födelse som skedde med hjälp av personalen i akutbilen och ambulansen.
- Vi är tacksamma för hjälpen och deras insats. Det var en himla tur att de fanns, säger Lars Jönsson.

Födelsedatumet var planerat till den 11 december berättar Lena Jönsson. På torsdagen den 4 december kände hon sammandragningar, men trodde inte att förlossningen hade satt igång på riktigt eftersom hon inte hade några ordentliga värkar.
- När du kom hem från jobbet kände jag lite mer, säger hon till sin man.
Det var vid femtiden och de hade ringt Eriks mormor för att förvarna om att de kanske behövde rycka in som barnvakt. De kom, men fortfarande trodde de inte att det var dags.
- Men sen gick det fort fram, säger Lena Jönsson.
Strax efter halv sju ringde de BB som tyckte att de skulle åka in. Vid sju hade de gjort sig i ordning och kom i väg.
- Vi trodde fortfarande inte att det var jättebråttom, då hade vi kastat oss i väg, säger Lars Jönsson.

Men de hann bara ut på Högbovägen innan Anna var på väg. När de åkt över riks-80 ringde han efter ambulans och de kom överens om att mötas på Statoilmackens parkering några hundra meter längre fram. Ambulans och akutbil kom efter några minuter, precis i tid för att hjälpa Anna, som hon några dagar senare fick heta, till världen. När navelsträngen var klippt fick mor och dotter lägga sig i ambulansen och åka i väg till förlossningen.
- Jag kände mig faktiskt aldrig något rädd. Jag hade läst att om det går fort så går det bra, säger Lena Jönsson.
Ibland kan det vara värre att stå bredvid, men Lars Jönsson hann aldrig bli rädd.
- Det gick så fort så det gällde att hinna göra det man kunde.

På sjukhuset kunde personalen konstatera att Anna var 53 centimeter lång och vägde 3 680 gram. De nyblivna föräldrarna blev också omhändertagna.
Det är bara någon gång om året som föräldrarna inte hinner fram till BB i Gävle. Lena Jönsson hade aldrig haft en tanke på att det skulle kunna hända eftersom det är så nära mellan Sandviken och Gävle. Med facit i hand tycker Lars Jönsson att de kunde ha åkt in tidigare, även om de inte trodde att det var så bråttom.
- Det är lite fånigt att vi skulle ställa till det så där.

Anna Bagge
026-15 96 47
anna.bagge@gd.se

Mer läsning

Annons