Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett hopp för Dawit Isaak

/
  • I yttrandefrihetens tjänst. Jacob Henningsson och Oscar Haraldsson hoppade tandemhopp från 4 000 meter för att uppmärksamma den fängslade journalisten Dawit Isaac.
  • Oscar Haraldsson på väg mot landning tillsammans med tandempiloten Joacim Marijanovic.
  • Jacob Henningsson och tandempiloten Marc Hess.

– Jag skulle lätt vilja hoppa igen, säger Jacob Henningsson direkt efter landning och får medhåll av kompisen Oscar Haraldsson.

– Känslan går inte att beskriva.

Annons

Men nu var det inte för nöjes skull de hoppade fallskärm utan för att påminna om den svenske journalisten Dawit Isaak som suttit fängslad i Eritrea i över tio år. Killarna pluggar nämligen sista året på Bessemerskolans samhällsvetenskapsprogram i Sandviken och har skrivit specialarbete om yttrandefrihet.

– Vi tänkte att fallskärmshopp var ett bra sätt att få uppmärksamhet i media, säger Jacob Henningsson.

Och det har fungerat.

– Intresset har varit stort, både från tidningar och politiker, säger Oscar Haraldsson.

Ingen av dem har hoppat tidigare, därför fick de göra ett så kallat tandemhopp tillsammans med en erfaren instruktör. Efter den fartfyllda landningen på hoppfältet i Gryttjom utanför Tierp kunde de konstatera att det kan vara riktigt roligt att jobba i yttrandefrihetens tjänst.

– Det här är det häftigaste jag har gjort, säger Jacob Henningsson.

Nu återstår bara redovisningen av specialarbetet på fredag. Förutom lärare och elever har ett antal politiker bjudits in till Stålsalen i Bessemerskolans bibliotek.

Mer läsning

Annons