Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett riktigt starkt kvartal

/
  • SMT-chefen Jonas Gustavsson kunde presentera en splittrad rapport för sitt affärsområde.

Sandvik redovisade i går en vinst före skatt på 3,4 miljarder kronor för första kvartalet. Det var betydligt bättre än analytikernas förväntningar.

Men för Sandvik Materials Technology, SMT, var bilden mer splittrad.

Annons

Analytiker hade i snitt räknat med en vinst på 2,7 miljarder kronor och inte ens de allra mest optimistiska vågade tro på en vinst över tre miljarder. Vinsten på 3,4 mljarder kronor var över en halv miljard bättre än under motsvarande kvartal förra året.

Omsättningen ökade till 24,8 miljarder kronor, från 22 miljarder ett år tidigare, och orderingången steg till 28,9 miljarder kronor – från 24,9 miljarder – vilket är nytt rekord för kvartalet.

– Det globala marknadsläget var fortsatt gott och efterfrågan var hög för större delen av Sandviks produkter och tjänster under första kvartalet, konstaterade Sandviks verkställande direktör Olof Faxander i delårsrapporten.

För Sandvik Materials Technology, SMT, med huvuddelen av sin verksamhet i Sandviken, är bilden däremot splittrad. Trots hög efterfrågan på produkter för olje- och gasutvinning sjönk orderingången med 13 procent jämfört med samma period 2011. Rörelseresultatet sjönk med en procent.

Såväl orderingången som resultatet belastas dock av negativa metallpriseffekter på 50 miljoner kronor. Sjunkande pris på framförallt nickel tvingar SMT att skriva ner värdet på sina lager.

Orderingången sjönk med 13 procent och där kan hälften av nedgången kopplas till det sänkta nickelpriset. I övrigt är det sämre efterfrågan från exempelvis konsument- och elektronikindustrin samt på delar av det lågförädlade sortimentet som drar ner siffrorna. Den bilden är inte ny och det pågående förändringsarbetet inom SMT syftar bland annat till att fasa ut de lågförädlade produkterna till förmån för mer högförädlade produkter, som ånggeneratorrör till kärnkraftsindustrin.

Sandvik meddelade också att den första större ordern på ånggeneratorrör sedan Fukushimakatastrofen i Japan under 2011 registrerades under kvartalet. Det var franska Arreva som kom in med en order värd 400 miljoner kronor.

SMT-chefen Jonas Gustavsson kunde, när han mötte den lokala pressen på Sandviks huvudkontor i Sandviken i går, meddela att han var nöjd med det första kvartalets siffror.

– Vi har en bit kvar och vi är ödmjuka men det här är en bra start, sa han.

Gårdagens kvartalsrapport var den första där Sandvik redovisade utifrån den nya koncernstrukturen, där tre affärsområden blivit fem. Föga överraskande kom de starkaste siffrorna från Machining Solutions – före detta Tooling där även Seco Tools numera ingår – och från Mining.

Men även Construction gick bättre än väntat.

– Det är ett väldigt starkt kvartal för koncernen, sa Jonas Gustavsson.

Alla affärsområden utom SMT redovisade ökad fakturering.

Olof Faxander:

– Marknadsbilden var i huvudsak stabil i Europa och stark i Nord- och Sydamerika men splittrad i Asien där utvecklingen i främst Kina varierar påtagligt mellan olika segment.

Tillsammans med SSAB, som också rapporterade starkt, drog Sandvikaktien upp hela Stockholmsbörsen i går.

Vid stängning hade Sandvik stigit med maffiga 12,49 procent. Börsen som helhet steg med 1,9 procent.

Mer läsning

Annons