Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eva rullar ut röda mattan

Är man inte bjuden till Blå hallen i Stockholm för att frottera sig med gräddan av vetenskapsmän, politiker, makthavare och författare så får man väl ha sin egen nobelmiddag med sina vänner. Det gjorde Eva Nordkvist och hennes vänner i Norrbyviken utanför Storvik i går kväll.

Annons

Eva Nordkvist och hennes fem vänner har setts regelbundet i 20 år för att äta middag och prata tillsammans. De började med att de alla hade barn i samma ålder och ville göra nåt tillsammans. De kallade sig själva ”guldpenningklubben”. Till en början sågs de varje vecka, de senaste åren har de setts varannan vecka. De turas alltid om att vara den som bjuder.

– Vi pratade nyligen om vi skulle träffas mindre men alla protesterade högljutt mot det. Jag tror vi behöver det här så att man får smita hemifrån en stund, säger Eva Nordkvist.

Sist de sågs skojade de om att Eva skulle ordna en nobelmiddag när det var hennes tur. Vad de inte hade räknat med var att hon bestämde sig för att göra slag i saken. Hon har lånat en lång röd matta som hennes vänner kommer att få promenera fram på till dörren och till trerättersmiddagen så kommer tv:n att stå på för att de ska kunna följa festligheterna från Stockholm.

Menyn för kvällen är räkor i saffransås till förrätt, oxfilé Wellington till huvudrätten och vitchokladmousse med hallonsås till dessert.

– Man tar väl tillfället i akt att festa till det och sätta lite guldkant på vardagen. Nu har jag ju putsat silverbesticken och strykt linnedukarna. Jag tror man behöver lite glamour i vardagen ibland, säger Eva.

Skulle du vilja gå på den riktiga nobelfesten någon gång?

– Ja, nej jag vet inte. Jag har varit på militärmiddagar på Uppsala slott förut och det kändes som en nobelmiddag. Men jag tycker nog mer om att ha folk hemma på middag.

Vem skulle du vilja ha som bordskavaljer om du var bjuden?

– Jag vet inte vilka som är inbjudna i år. Inte en politiker, de verkar så tråkiga. Men en författare kanske vore intressant.

Mer läsning

Annons