Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse för benskjutning

Hovrätten dömer den förre Solidosledaren till fem års fängelse för synnerligen grov misshandel.

Annons

34-åringen, den förre Solidosledaren, höll i pistolen vid benskjutningen i Sandviken för över ett år sedan. Det bedömer hovrätten som dömer mannen till fängelse i fem år.

Får avtjäna tidigare straff också
När 34-åringen släpptes villkorligt från ett sexårigt fängelsestraff för förberedelse till grov misshandel, sommaren 2010, hade han återstående strafftid på nästan två års fängelse.
Nu förklarar hovrätten den medgivna villkorligheten helt förverkad och 34-åringen får alltså även avtjäna den tid han hade kvar på tidigare fängelsestraffet.
Beslutet att riva upp tingsrättens dom och fälla 34-åringen för synnerligen grov misshandel var enhälligt bland rättens ledamöter.

Trovärdigt vittne
Där tingsrätten valde att rikta misstro mot den skjutne mannen då han pekade ut 34-åringen väljer hovrätten att tro på mannens berättelse.
De skriver att den framstår som ”trovärdig” och ”tillförlitlig”, och stöds av flera omständigheter. Bland annat att mannen från sin sjukbädd, för en kompis, pekat ut 34-åringen som skytten.
Vid hovrättsförhandlingen vittnade även en polis vid grova brottsroteln om hur han avlyssnade 34-åringens telefontrafik under ”skjutdagen”, den 7 februari förra året.
Under seneftermiddagen, efter att dådet utförts, ringde 34-åringen upp Stockholmspresidenten för Bandidos – gänget som han då tillhörde.
Enligt polisen lät 34-åringen skärrad. Och innebörden av samtalet var att 34-åringen antingen skulle få ”hål i västen” eller ”dekorationer på västen”.

Svåra skottskador
Mannen som sköts fick svåra komplikationer. Eftersom han var knästående när han sköts gick skottet igenom låret för att sedan borra sig in genom vaden och fara ut genom vristen.
I förhör berättade han om hur läkare, månader efter, fick gräva ut död vävnad från benet och göra dagliga bandageomläggningar.
Hovrätten anser att dådet fyller kriterierna för synnerligen grov misshandel.
Att 34-åringen sedan ska ha lyft pistolen, riktat den mot mannens huvud och ha frågat: ”Ska du ha en i huvudet också?”, och ha sagt att mannen skulle dö om han golade gör att hovrätten även fäller 34-åringen för övergrepp i rättssak.

Ny rättegång imorgon
Imorgon startar ytterligare en rättegång i Gävle tingsrätt i vilken 34-åringen och hans 25-årige kumpan misstänks ha hanterat ett par kilo metamfetamin. Det med hjälp av en 26-årig underhuggare och klubbsupporter som duon sedan ska ha misshandlat, hotat till livet och försökt få att begå ett rån.
Motivet ska ha varit att 26-åringen gömt en del av knarkpartiet så väl vid föräldragården att inte ens han själv kunde hitta det.
Knarkhärvan rullades upp när 26-åringen sökte skydd hos Gävlepolisen i slutet av januari.
Polisen tog med en knarkhund och gjorde husrannsakan på 26-åringens föräldrars gård där metamfetaminet, som trion trodde var försvunnet, upptäcktes.
26-åringen har i förhör berättat att en av de tänkta kunderna som skulle köpa ett kilo metamfetamin var förre polischefens sambo. Affären ska ha spruckit när sambon greps för knarksmuggling på Åland i början av december.

Mer läsning

Annons