Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse för nickelstölder

På tisdagen nåddes det sista steget i rättsprocessen mot nickeltjuvarna på Sandvik. Samtliga fängelsestraff från tingsrätten stod sig i hovrätten men en skrothandlare fick rätt att åter sälja ved.

Annons

En telefonavlyssning under våren 2009, mot en före detta anställd på Sandvik Materials Technology och hans fortfarande anställde kamrat, blev startskottet på en av Gävlepolisens mest omfattande stöld- och häleriutredningar.

Spåren ledde vidare till en tredje Sandvikanställd, som visade sig förvara åtta ton stulen metall när polisen slog till. Och vidare till en skrothandlare i Uppland, som överbevisades om att ha sålt 29 ton stulen metall till utlandet för 2, 5 miljoner.

Av dessa dömdes de första två till sex månaders respektive ett års fängelse för häleri och stämpling till häleri.

Skrothandlaren dömdes till två års fängelse. Hovrätten mildrade näringsförbudet så att han bland annat får återuppta försäljningen av bland annat vedklabbar.

Ytterligare tio personer var åtalade för inblandning. Till slut dömdes sju av dessa till olika mildare påföljder medan tre friades.

Metallen som stals från SMT, som nickel i form av pellets, smugglades ut av anställda som la den i tygpåsar, som stoppades i ryggsäckar innan man stämplade ut för dagen och gick hem.

Mer läsning

Annons