Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse för påkörning

Två män, båda 29 år, döms till fängelse för påkörningen av en 56-årig man i Kungsgården i slutet av februari. Föraren var kraftigt berusad.
Den 56-årige mannen fastnade under bilen och släpades sedan med. Han vårdades länge på sjukhus med livshotande skador.

Annons

Det var vid niotiden lördagen den 26 februari som den 56-årige mannen var på väg hem efter att ha tittat på hockey och ätit middag hos en kompis.

Samtidigt hade de båda 29-åringarna varit hemma hos en av dem och tittat på fotboll. De hade druckit en hel del alkohol när de bestämde sig för att ta bilen till restaurang Granliden i Storvik. På vägen kom en av dem på att han hade glömt några saker hemma hos den andre. De vände om.

På Solbackagatan körde de på 56-åringen, som fastnade under bilen och släpades med de åtminstone 20 meterna innan färden tog slut utanför huset där den ene 29-åringen bor.

Polis, räddningstjänst och ambulans larmades. När polispatrullen var på plats hade 56-åringen redan förts bort i ambulans och 29-åringarna lämnat platsen. En stund senare gjorde patrullen en husrannsakan hos 29-åringen som körde. De hittade honom med ett vinglas i handen.

Han har själv hävdat att han inte var så berusad under bilfärden som åklagaren vill göra gällande utan att han drack en hel del under de 25 minuter som hann förflyta tills polisen hittade honom.

Men ett sakkunnigutlåtande från en toxikolog vid Rättsmedicinalverket visar att alkoholkoncentrationen i hans blod vid körningen med största sannolikhet uppgick till 2,24 promille.

Föraren döms nu till sex månaders fängelse för grovt rattfylleri och grovt vållande till kroppsskada. Hans kompis, som förnekar brott, döms till fyra månaders fängelse för medhjälp till brotten. Båda ska tillsammans betala ett skadestånd på 50 000 kronor till 56-åringen.

56-åringen vårdades i över en månad på sjukhus för livshotande skador. Större delen av tiden låg han i respirator. Han fick blödningar i hjärnan, lungskador med blödningar och bröt ett stort antal ben i kroppen.

Vid rättegången berättade han att han fortfarande lider av smärtor och att han inte kan röra sig som tidigare. Han lider av depression efter händelsen och går i samtalsterapi. Han arbetstränar på 25 procent på sin gamla arbetsplats.

Mer läsning

Annons