Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse för våldtäkt

Polisen hittade den 17-åriga flickans DNA på mannens kalsonger. Fyndet blev ett avgörande bevis mot 23-åringen som dömts till två års fängelse för våldtäkt.

Annons

Våldtäkten ägde rum i en lägenhet i Björksätra den 1 november i år. Den 17-åriga flickan och hennes kompis hade träffat tre äldre killar och varit på en lägenhetsfest tillsammans med dem. Efteråt skulle flickorna få skjuts hem.

De stannade till vid den 23-årige mannens lägenhet eftersom 17-åringen behövde låna en toalett. Mannen och flickan gick upp i lägenheten och de har båda lämnat olika versioner av vad som hände bakom dörren.

17-åringen säger att mannen puttade omkull henne så att hon slog huvudet i väggen. Han slet sedan av henne alla kläder och försökte genomföra ett samlag. I rätten uppgav 23-åringen att flickan gått på toaletten. Efteråt lade flickan sin hand på hans mun och lämnade lägenheten.

I mannens lägenhet hittade polisen flickans trosor. De hade vissa rivskador som kunnat uppstå om någon försökt att dra i dem med våld. Fyndet av trosorna stämde inte överens med mannens version av vad som hänt i lägenheten.

På mannens kalsonger kunde polisen dessutom säkra DNA från flickan. 23-åringen hävdade att flickan tagit på hans penis när de satt i bilen. Men Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, kunde utesluta att DNA-fyndet skulle komma från en torr hand. Poliserna som kom till platsen vittnade i rätten och enligt dem var 17-åringen mycket chockad och upprörd. Rätten konstaterar att flickans tillstånd talar för att hon varit med om en mycket traumatisk upplevelse.

Advokaten påpekade att det fanns en bild från samma kväll där 17-åringen kysste 23-åringen. Flickans berättelse var bitvis osammanhängande och advokaten påpekade att hon till en början sagt att 23-åringens två kompisar också våldtagit henne.

Rätten skriver dock att flickan gav ett mycket trovärdigt intryck och hon berättade om våldtäkten under stor vånda. Stödbevisningen i form av DNA-fyndet och faktumet att flickans trosor hittades i 23-åringens lägenhet gjorde att rätten dömde mannen till två års fängelse för våldtäkt. Han ska också betala 85 000 kronor i skadestånd till flickan.

Mer läsning

Annons