Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelsekund hotade offer för mordförsök

/

På måndag börjar rättegången om mordförsöket i Sandviken.

I fredags dök en förrymd fängelsekund upp i det 35-åriga offrets lägenhet.

Han varnade 35-åringen för att sätta sig i vittnesbåset och tog med sig hans plånbok.

Annons

Systemhotande brottslighet som övergrepp i rättssak, som kan ge vittnen "plötslig minnesförlust" inför rättegångar, är inget som rättsväsendet ser med blida ögon på.

Nu ska hotet dessutom ha riktats mot offret för ett misstänkt mordförsök.

– Vi ser mycket allvarligt på det här, om det förhåller sig på detta sätt. Övergrepp i rättssak är ett högprioriterat brott, säger Christer Sammens, kammaråklagare.

Den som pekas ut är en 33-årig Hoforsbo. Hans bakgrund återfinns i kretsen kring det gamla Solidosgänget, den numer nedlagda supporterklubben till kriminella mc-gänget Bandidos.

Gävleborgspolisen behövde inte efterlysa honom, det är gjort sedan tidigare då han är på rymmen från ett fängelsestraff för stöld.

– Han har varit på rymmen i några veckor, säger Börje Moberg, ansvarig utredare.

I slutet av förra veckan ska han alltså ha dykt upp hos 35-åringen, som under fredagsmorgonen anmälde att han blivit rånad på sin plånbok och hotad.

Hoten ska ha varit kryptiskt formulerade. Kontentan var att "rättegången skulle gå rätt till", och att det bästa kanske vore om 35-åringen avstod att vittna eftersom "otäcka saker" skulle hända om han gjorde det.

– Han ska inte ha haft något vapen, det rör sig om verbala hot, säger Börje Moberg.

Det var kvällen den 23 mars som en 21-årig kvinna attackerade 35-åringen i hans lägenhet i centrala Sandviken.

Vittnen, ambulanspersonal och polis som var på plats vittnar om en fruktansvärd syn.

Trapphuset var rödfärgat av 35-åringens blod från våning fyra till bottenplan.

Med blodet pumpande från ett djupt skärsår i ena armen hade han sprungit upp och ner i trapporna och knackat dörr i jakt på hjälp.

Under tiden hade den 21-åriga kvinnan, som i förhör erkänt att hon slog mannen med slägga i huvudet och högg honom med morakniv, barrikaderat sig i hans lägenhet.

Polisen fick bryta upp dörren och gick in med sköldar. Kvinnan satt i vardagsrummet med kniven och släggan liggande på bordet framför sig.

Hennes motiv var att 35-åringen skulle ha drogat henne, våldtagit henne, och stulit hennes mobiltelefon och digitalkamera.

Polisen har avskrivit våldtäktsmisstankarna i brist på bevis. Kvinnans mobiltelefon och kamera återfanns hos bekant till 35-åringen.

Mer läsning

Annons