Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre jobb om församlingar slås ihop

Tre församlingar kan bli en i Sandviken.

Vid en samman­slagning kan många jobb som finns i dag, försvinna.

Annons

– Naturligtvis blir det så. Men vi har inte räknat på det ännu, säger Willy Hagel, strukturhandläggare vid Uppsala stift.

GD har tidigare berättat att församlingarna i Sandvikens kommun kan komma att slås ihop till ett enda pastorat.

Anledningen är vikande ekonomi inom vissa församlingar i kommunens ytterområden.

Nu har en strukturhandläggare inom Uppsala stift skickat en remiss till de inblandade församlingarna. I remissen presenteras två alternativ.

Det första är en sammanslagning av Årsunda-Österfärnebo med Ovansjö-Järbo. Det andra förslaget inkluderar även Sandvikens pastorat.

Det har tidigare sagts att ingen skulle behöva förlora jobbet vid en sammanslagning. Det skulle i stället handla om naturliga avgångar.

Men i den remiss som nu har gått ut talas det om rationaliseringspotential vid en sammanslagning.

Slås tre församlingar ihop skulle många jobb alltså kunna försvinna.

– Naturligtvis blir det så. Men vi har inte räknat på hur många tjänster som skulle tas bort. Men i dagsläget är det tre administrationer och tre ekonomikontor och vid en sammanslagning behövs bara en enhet. Men hur stor den blir eller hur man sprider kompetenserna vet vi inte, säger Willy Hagel.

Om församlingarna inte har något att yttra sig över den remiss som nu har skickats ut, så kan stiftsstyrelsen i Uppsala ta ett beslut om att gå vidare med sammanslagningen under deras styrelsesammanträde den första mars.

Men frågan om hur en eventuell ny organisation ska se ut sköts av representanter från församlingarna.

– Det tillsätts en indelningsdelegation med medlemmar från församlingarna. Sedan får de ta ställning till hur den nya organisationen ska se ut.

Mer läsning

Annons