Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Faxander är nöjd – men än är faran inte över

/

Olof Faxander är nöjd med hur Sandvik Materials Technology, SMT, utvecklas. Trots det vilar fortfarande ett hot över affärsområdet, med huvuddelen av sin verksamhet i Sandviken.

– Ja, men det här är något vi ska utvärdera över tid, säger han.

Annons

När koncernchefen Olof Faxander talade till investerarna i samband med att Sandvik höll sin kapitalmarknadsdag i Göransson Arena i går beskrev han företaget som bipolärt. Två affärsområden går som tåget, Mining och Machining Solutions, medan två affärsområden underpresterar, SMT och Construction.

Kort efter tillträdet för drygt ett år sedan satte Olof Faxander igång en omfattande omstruktureringsprocess där en betydande del av fokus riktades mot SMT, med cirka 4 000 anställda i Sandviken.

Budskapet var att om inte SMT kunde göra bättre ifrån sig inom några år fanns det inte längre någon plats kvar inom koncernen för affärsområdet. Detsamma kom även att gälla Construction efter skilsmässan från Mining vid årsskiftet.

Men redan syns tydliga tendenser till förbättringar.

– Jag tycker att de har gjort en väldigt bra insats. Vi kom ju ut bättre än omvärldsförväntningarna i det första kvartalet och det största gapet i den förväntansbilden var just mot SMT och Construction, säger Olof Faxander.

Men trots den positiva utvecklingen så är det fortfarande inte givet att de är en del av Sandvikkoncernen på några års sikt, hörde vi dig säga från scenen här tidigare?

– Ja, men det här är något vi ska utvärdera över tid. Nu pratar vi om något kvartal här. Men det är ju väldigt positivt med den start som SMT har fått och om du frågar folk i det här rummet så tror jag att de flesta har fått ett positivt intryck av det som sker på SMT nu.

– De måste få rimligt med tid att förbättra sig innan vi kan börja titta på de mer långsiktiga åtgärderna.

Som GD tidigare berättat är SMT:s huvudspår att fasa ut de lågförädlade standardprodukterna till förmån för mer högförädlade, framförallt inom energisektorn.

Effekten av det kan bli ett mindre SMT i framtiden. I dag är fördelningen jämn mellan låg- och högförädlade produkter.

– Det primära målet är inte att krympa men det skulle kunna innebära det, säger Olof Faxander.

Enligt SMT-chefen Jonas Gustavsson finns det ingen sentimentalitet inblandad i processen.

– Stängningen av wire i Hallstahammar är ett exempel på det, säger han.

Temat för kapitalmarknadsdagen var det pågående förändringsarbetet inom koncernen. I stort är Olof Faxander mycket nöjd med hur det har framskridit. Kostnadsbesparingarna har fått effekt tidigare än väntat och cirka en halv miljard kronor slog igenom redan i det första kvartalet, runt hälften av den planerade besparingen.

Då är det värre med utvecklingen i världen utanför. Sandvik Constructions chef Thomas Schulz berättade att samma dag som valresultatet i Grekland offentliggjordes märktes en nedgång i orderingången.

Men Sandvik står starkt, enligt Faxander.

– Vi fortsätter att växa i många regioner i världen. Europa är viktigt för oss men vi hade bara 36 procent av försäljningen där under 2011. Vi har också en väldigt diversifierad affär i många olika sektorer, vilket ger oss en viss spridning av riskerna.

Sandvik har också meddelat att företaget snart kommer att slå sig in på marknaden i ytterligare ett land, det 131:a. Det handlar om det tidigare stängda Burma, där militärdiktaturen nu har lättat på trycket och släppt in oppositionen i parlamentet. EU har som en följd av det lyft handelsembargot mot landet.

– Det handlar inte om att öppna nya produktionssajter, utan mer om att etablera en försäljningsorganisation i landet, säger Olof Faxander.

Mer läsning

Annons