Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Faxander tjänar mindre än Pettersson

/
  • Olof Faxander fick högre fast lön, men lägre rörlig lön/bonus än företrädaren Lars Pettersson.

Sandviks koncernchef Olof Faxander tjänade knappt en miljon kronor i månaden 2011, i fast och kortsiktigt rörlig lön – alltså mindre än vad företrädaren Lars Pettersson drog in.

Annons

Det framgår av bolaget årsredovisning som släpptes i går.

9 212 884 kronor fick Olof Faxander i fast lön för elva månaders jobb 2011. Tillkommer gör en miljon kronor i årlig rörlig lön och 275 000 kronor i bil- och bostadsförmåner.

Dessutom avsätts knappt en miljon kronor i långsiktig rörlig lön och 3,3 miljoner för framtida pensionsutbetalningar.

Sandvikledningen fick kritik förra året med anledning av att Olof Faxanders företrädare på chefsposten, Lars Pettersson, fått en bonus på 69 procent av den fasta lönen för 2010.

Detta trots att bolaget inte var i närheten av målet gällande avkastning på sysselsatt kapital, som anses vara ett av de viktigaste.

Inte heller i år nåddes det målet men Olof Faxanders rörliga lön/bonus stannade på betydligt blygsammare nivå än företrädarens – elva procent. Faxander når därmed inte heller upp till Lars Petterssons totala ersättning för 2010.

Däremot var Olof Faxanders fasta lön, 9,9 miljoner kronor för helåret, 30 procent högre än företrädarens.

Totalt betalades det ut 84 miljoner kronor 2011 till styrelseordföranden, koncernchefen, affärsområdescheferna och övriga i koncernledningen, att jämföra med 85 miljoner kronor 2010.

Mer läsning

Annons