Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Faxander vill ha lägre löneökningar

/

Med lägre löne­ökningar och längre avtalsperioder kan varselvågen stoppas, det menar en grupp tunga industriarbetsgivare med Sandviks koncernchef Olof Faxander i spetsen.
Men facket är kritiskt.

Annons

Det är i en debattartikel i Dagens Industri som arbetsgivarna inom basindustrin tar avstamp inför kommande avtalsrörelse.

Olof Faxander har undertecknat artikeln i egenskap av ordförande för den nybildade organisationen Industriarbetsgivarna och bland avsändarna finns även SSAB-chefen Martin Lindqvist och Holmens koncernchef Magnus Hall.

Fyra krav formuleras:

* Längre avtal.

* Lägre avtal.

* Att basindustrin ”sätter märket” för hela arbetsmarknaden.

* Att avtalen företagsanpassas.

Bakgrunden är enligt arbetsgivarna den internationella krisen som på senare tid resulterat i en varselvåg i Sverige.

”Vi är inne i en långdragen lågkonjunktur som är väsensskild från de tidigare”, skriver de.

Budskapet är att med längre avtalsperioder kan företagens planeringshorisonter också bli längre och om lönekraven dessutom hålls nere kan den svenska basindustrin stärkas i stället för att försvagas, och därmed stå bättre rustad när vändningen väl kommer.

Kan dessutom löneökningarna inom basindustrin tjäna som norm för resten av arbetsmarknaden minskar risken för en skadlig lönekarusell.

Det senaste avtalet med en löneökning på tre procent över 14 månader ses som ”alldelses för högt”.

Men från fackets sida är förståelsen för arbetsgivarnas krav begränsad.

– Det här är väl klassiskt, arbetsgivarna vill ha låga avtal och långa avtal. Men vi säljer avtal och arbetsfrihet och då vill vi ha ett pris för det, säger Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare och vice förbundsordförande på IF Metall.

Enligt Säikkälä bär arbetsgivarna också själva en del av skulden för att de senaste avtalen blivit korta eftersom man varnade för att kraftiga inbromsningar likt den 2008 skulle komma, vilket omöjliggjorde längre avtal.

– Vi har inget principiellt emot längre avtal annars men då måste arbetsgivarna också vara beredda att betala för ett längre avtal, säger han.

Veli-Pekka Säikkälä ser gärna att löneökningarna inom basindustrin får tjäna som norm för resten av arbetsmarknaden men ser inte hur det ska gå att kombinera med större företagsanpassning – det fjärde kravet.

– Man kan inte både ha en normering och sedan göra hur som helst ute på företagen, för då har man ingen normering. Där skjuter de sig själva i foten.

Mer läsning

Annons