Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Fel att låta hyres­gäster stå för kostnaden”

Kan vi inte komma överens om hyreshöjningen blir det inget bygge på Dalslänningen, säger Sandvikenhus.

– Har fastighetsägaren ett projekt som kräver oskälig hyreshöjning får det inte belasta hyres­gästerna, säger Mårten Gulin, förhandlingsledare för Hyresgästföreningen.

Annons

Förhandlingarna inleddes den 17 juni och den 20 skickade Mårten Gulin sitt förslag till fastighetsbolaget, så att de skulle kunna ta ställning till det under styrelsemötet.

Där beslutade Sandvikenhus i stället att stoppa hela ombyggnadsprojektet på Dalslänningen. Hyresgästföreningens höjning accepterades inte av motparten.

– Vi är ju en bit ifrån varandra. Vi har gått in i förhandlingarna med olika perspektiv. Dom vill bygga på ett visst sätt och räknar på vad det kostar och fördelar sedan ut kostnaden på lägenheterna. Men vi måste rätta oss efter vad som är en skälig hyra, vad som är bruksvärdet, säger Mårten Gulin.

För att ta reda på bruksvärdet har Hyresgästföreningen tittat på hyresnivåerna i andra områden i närheten, bland annat Kanalgränd. Sedan har de räknat utifrån det.

– Det är vår uppgift att sätta hyran på en skälig nivå. Men om hyresvärden har dyrare projekt får de inte låta det belasta hyresgästerna, de får ta från eget kapital. Det finns ju inget förhandlingsutrymme. Det är ju lite ovanligt, milt uttryckt, säger han.

Mårten Gulin förklarar att de går med på en standardhöjning som gör lägenheterna bättre och modernare.

Men att Sandvikenhus har gått ut och sagt att de inte kan sänka hyresnivån mer och att det inte blir något om inte Hyresgästföreningen går med på 1 090 kronor tycker han är lite märkligt.

– Det är intressant att de gör ett sådant uttalande under pågående förhandling. De kanske tror att vi ska lägga oss på rygg och acceptera deras förslag.

– Vi sätter hyra efter bruksvärde och om det inte räcker för dem så skulle de kanske ha tänkt på det tidigare. Vi förstår också att det kostar mycket pengar att göra det här. Men man måste kolla sina utgifter och intäkter innan man går in i ett sådant projekt.

Mer läsning

Annons