Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fick betala cigaretter och bensin

Föreståndaren för ett behandlingshem i västra Gästrikland upptaxeras sedan hon låtit företaget stå för privata utgifter, bland annat cigarretter, livsmedel och bensin. I och med upptaxeringen drabbas föreståndaren också av ett skattetillägg.

Annons

Skatteverket har vid en kontroll av deklarationen för 2007 upptäckt att företaget fått betala livsmedel och cigarretter för 40 000 kronor och dessutom bensin för drygt 23 000 kronor. Därmed har kvinnan tjänat 63 333 kronor mer än vad hon uppgivit.

I juni förra året skönstaxerades föreståndaren med drygt 10 000 kronor för att ha köpt bensin på företagets bekostnad. Men under hösten har det kommit fram fler uppgifter om bensinköp.

Två anställda har haft förmånsbil. En av dem har samtidigt fått ersättning för att ha kört drygt 1 100 mil med egen bil. Han förnekar dock att han haft fri bensin och kan också bevisa att han tankat själv på sitt privata kort.

Den andre anställde har haft förmånsbil under en del av året. Också han kan bevisa att han betalat sin egen bensin.

Föreståndaren medger att det genom slarv och bristande rutiner inte funnits någon riktig kontroll av kassan, vare sig när det gäller livsmedel eller bensin. Anledningen till att det gått åt så mycket bensin är att både anställda och klienter kört sina egna bilar i tjänsten och fått ersättning.

Skatteverket tror inte på att den som haft förmånsbil också fått fri bensin, eller att den som fått skattefri bilersättning samtidigt fått ersättning för inlämnade bensinkvitton.

I stället bedömer Skatteverket att föreståndaren tankat 3 000 liter bensin privat på företagets bekostnad.

Förutom skönstaxeringen drabbas föreståndaren av ett skattetillägg på 40 procent på skatten på den ökade inkomsten.

Mer läsning

Annons