Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler arbetslösa utan rätt till a-kassa

/
  • Khalid Al Kamessi och Hayriya Said har svårt att få ekonomin at gå ihop med bara försörjningsstöd och bostadsbidrag som inkomster. – Vi vill jobba, men det är svårt i Sverige i dag, säger Hayriya Said.
  • Hans Backman.

Hälften av alla öppet arbetslösa i Gästrikland har inte rätt till ersättning från a-kassan, det visar statistik som TCO tagit fram.

– Att så många arbetslösa står utan ersättning är mycket allvarligt, säger TCO:s ordförande Eva Nordmark.

Annons

Enligt TCO är det regelskärpningarna i a-kassan från 2007 som nu slår igenom i statistiken. För att över huvud taget få ersättning från a-kassan krävs i dag att den arbetslöse jobbat minst halvtid i sex månader under en tolvmånadersperiod. Samtidigt har medlemsavgiften till a-kassan höjts.

– Det kan inte ha varit meningen att en dåligt fungerande arbetslöshetsförsäkring skulle göra fler bidragsberoende, säger Eva Nordmark.

Även LO släppte en rapport i samma ämne i går och den visade att 70 procent av de arbetslösa och deltidsarbetslösa – som LO också räknat med – inte har rätt till ersättning från a-kassan. Det är en fördubbling jämfört med 2006.

I förlängningen landar notan hos kommunerna, menar TCO och LO.

I Hofors – där 64 procent av de öppet arbetslösa står utan ersättning från a-kassan – betalades försörjningsstöd på 15 miljoner kronor ut förra året. Det var 25 procent över budget.

– Vi får dras med ökade kostnader och det drabbar övriga verksamheter, säger Kenneth Axling, S, ordförande i socialnämnden i Hofors.

I Sandviken är 53 procent av de öppet arbetslösa utan ersättning från a-kassan.

– De som tidigare delvis fyllt upp med a-kassa få nu försörjningsstöd i stället. Tidigare har också ungdomar kunnat bo hemma längre men nu är det hela familjer som drabbas, säger Renate Almén, S, ordförande i individ- och familjomsorgsnämnden.

Folkpartisten Hans Backman från Hofors sitter i socialförsäkringsutskottet och var som en del av Alliansen med och införde de skärpta a-kassereglerna 2007. Sex år senare vill FP att a-kassan görs om igen. Partiet vill göra försäkringen obligatorisk, höja ersättningstaket och införa enhetliga avgifter för alla a-kassor. Centerpartiet och Kristdemokraterna har liknande tankegångar men inte Moderaterna.

Ni skärpte arbetsvillkoret, höjde avgifterna men höjde inte ersättningstaket. Kom det då som någon överraskning att a-kassan skulle tappa i attraktionskraft?

– Samtidigt med förändringarna i a-kassan infördes även jobbskatteavdragen och om man jämförde hur mycket mer av sin lön man fick behålla i plånboken med hur mycket dyrare a-kasseavgiften blev så blev det ändå en vinst, så att säga. Ändå valde många att lämna och jag tror inte att man tänkte riktigt på den kopplingen, säger Hans Backman.

För den som är arbetslös och inte berättigad till ersättning från a-kassan återstår bara försörjningsstöd.

På Lok-center i Sandviken träffar GD Khalid Al Kamessi och Hayriya Said, som är där för språkstudier. De uppfyller inte arbetsvillkoret i a-kassan och har levt på försörjningsstöd i tre respektive sex år.

Även om de inte alls vill framställa sig själva som offer så gör de ingen hemlighet av att det är svårt att få pengarna att räcka till. Båda har familj med barn.

– Vi köper mat och det nödvändigaste till barnen, säger Hayriya Said.

– Man får räkna pengar, vad ska man göra? säger Khalid Al Kamessi.

Båda säger att de inget hellre vill än att jobba.

– Men det är svårt i Sverige i dag, säger Hayriya Said.

Mer läsning

Annons