Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler ska yttra sig innan ansökan beviljas

Drake Resources vill leta guld i Österfärnebo – men länsstyrelsen är kritisk till att släppa lös gruvbolaget i de naturrika markerna.

Annons

Innan en ansökan kan beviljas ska fler myndigheter yttra sig. En av dem är länsstyrelsen, som inte är helt positiv till en eventuell prospektering. Inom området finns flera naturvärden som anses borde få vara i fred.

Inom det angivna området finns två naturreservat, något som anses som olämpligt område för mineral- undersökningar.

Totalt listar länsstyrelsen elva viktiga punkter som borde bevaras. Bland annat finns Kungshögshällarnas och Högmossens naturreservat på det område som Drake Resources vill undersöka.

– Vi tycker inte att det ska bedrivas några undersökningar inom de två naturreservat som finns på det angivna området. De är ju skyddade av miljöbalken, säger Sofia Engberg, handläggare på länsstyrelsens naturvårdsenhet.

Hon tror dock inte att myndighetens åsikt väger så tungt i slutändan.

– Minerallagen är rätt så omfattande och Bergsstaten kan kringgå länsstyrelsens åsikt. Men miljöbalken måste ändå följas.

Det betyder att även om Drake Resources Ltd får sitt tillstånd så måste de ansöka om dispens för att till exempel få använda terrängfordon och få göra undersökningar inom de skyddade områdena.

– Vi vill också att företaget kontaktar oss innan man sätter igång. Enligt miljöbalken kan de behöva samråda med oss innan något undersökningsarbete sätts igång.

När GD i går talade med Drake Resources svenska ombud, Leif Löfberg, hade han inte tagit del av länsstyrelsens yttrande.

– Jag vet inte vad länsstyrelsen har sagt, så det kan jag inte kommentera. Vi rättar oss efter Bergsstatens beslut. Men nu handlar det om att bygga kunskap genom att få göra undersökningar.

Mer läsning

Annons