Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbjudna kristaller prisbelönas

/

Daniel Shechtman undrade om han såg fel. Kristallerna i mikroskopet stred mot naturlagarna. Nu tilldelas han Nobelpriset i kemi för sin upptäckt av kvasikristaller. Den har lett till ett paradigmskifte inom kemin.

Annons

Daniel Shechtman är israelisk medborgare, född 1941 och är verksam vid Israel Institute of Technology i Haifa.

Hans märkliga fynd gjordes den 8 april 1982. Han studerade en blandning av aluminium och mangan men bilden i elektronmikroskopet var orimlig.

Atomerna i kristallerna hade en "förbjuden" symmetri. Det hela liknade aperiodiska mosaik, typisk för medeltida arabiska palats och helgedomar.

Shechtmans förvåning grundades i dåtidens sanning, att atomer bara kan bilda mönster som hela tiden upprepas – tretaliga, fyrfaldiga och sexfaldiga.

Därför trodde alla att andra symmetrier inte fanns. Men Shechtmans kristaller, döpta till kvasikristaller, hade en tiotalig symmetri. Sedan påvisades andra mönster, som femtalig symmetri. Avståndet mellan atomerna varierar och mönstret upprepar sig aldrig.

– Shechtman har skakat om hela grundvalen för vetenskapen, säger Sven Lidin, ledamot i Nobelkommittén för kemipriset.

Men Shechtmans upphöjelse lät vänta på sig. Under många år var det ingen som trodde på honom. Upptäckten var för kontroversiell.

– Först på senare år har vi kunnat se exakt hur strukturen hos kvasikristallerna ser ut, säger Lidin.

Han påpekar att upptäckten främst är viktig för grundforskningen, men kvasikristallerna är också högst användbara.

De finns i olika typer av metaller och kvasikristaller har nyligen hittats i naturlig form i ett mineral i Sibirien. De leder värme och elektricitet dåligt och gör metaller mycket starka. Det har gett produkter som stekpannor som inte kan repas och tunna operationsnålar som tål det mesta.

Daniel Shechtman berättar att han blev överväldigad över beskedet om Nobelpriset när TT når honom på telefon sent på kvällen.

– Det var ett stort ögonblick att få reda på att jag fått Nobelpriset, det är kulmen på mitt vetenskapliga arbete, säger han.

Shechtman säger att även om många inte trodde på hans upptäckt till en början har den vetenskapliga världen sedan flera år erkänt den. Att han nu tilldelas Nobelpriset understryker det.

Han säger att han självfallet kommer till Stockholm och prisutdelningen.

– Jag har varit i Sverige flera gånger. Jag har hållit föreläsningar vid alla stora universitet där.

Daniel Shechtman vet redan vad han ska göra med prispengarna.

– Jag ska antagligen investera dem i mina barns och barnbarns utbildning.

Mer läsning

Annons