Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förening vill ta hand om broarna i Gysinge

/
  • Broarna i Gysinge binder samman naturreservatet med fastlandet. Föreningen Vi i Gysingeär redo att sköta förvaltningen av broarna – under förutsättning att någon annan står som ägare.

Framtiden för broarna i Gysinge har länge varit en svår fråga.

Nu har en lokalförening erbjudit sig att sköta förvaltningen. Förutsättningen är att någon annan äger dem.

Annons

– Vi har skickat ett brev till berörda kommuner och myndigheter. Vi erbjuder oss att göra det här för att broarna hotas och det vore förödande för oss. De är vackra och binder samman naturreservatet med fastlandet. De är viktiga för turismen och eftervärlden, säger Jenny Karlsson, ordförande i föreningen Vi i Gysinge.

Föreningen hoppas att deras erbjudande ska underlätta beslutet kring vem som ska äga broarna. Men Ann-Katrin Sundelius, kommundirektör i Sandviken, är inte intresserad av att låta kommunen vara med och ta över ägarskapet. Tillsammans med Gävle kommun har hon skrivit ett brev där kommunernas ståndpunkt är svår att missförstå.

– Vi tycker att det är märkligt att en statlig angelägenhet ska tas över av kommunerna. Vi tror inte heller på den kalkyl som Fortifikationsverket har tagit fram för vad det skulle kosta att rusta broarna.

En lämplig ägare, enligt Gävle och Sandviken, är till exempel Naturvårdsverket. Bland annat för att säkra tillgången till naturreservatet som bara nås via en av broarna.

Men Ann-Katrin Sundelius menar att kommunerna inte kommer att ställa sig helt främmande för att hjälpa till.

– I ett sådant läge där Naturvårdsverket tar över ägarskapet är Gävle och Sandviken redo att ta på sig ett visst ansvar för framtida underhållsarbeten.

Ann-Katrin Sundelius svarade i går på brevet som föreningen i Gysinge hade skickat. Hon tackar där för erbjudandet, men förklarar att kommunen för närvarande inte har några avsikter att ta över ägaransvaret av broarna. Men om Naturvårdsverket tar över ägaransvar och kommunerna bistår med visst underhåll, kan föreningens erbjudande bli aktuellt.

– Vi kan bidra till framtida underhåll och då kan Vi i Gysinge vara behjälpliga.

Mer läsning

Annons