Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagare ska skatta för vinst i Peru

En företagare från västra Gästrikland har dömts till eftertaxering med 125 000 kronor. Bland annat ska mannen ha försökt komma undan beskattning genom ett bolag i Peru.

Annons

En företagare i västra Gästrikland som har sålt sitt bolag eftertaxeras nu med 125 000 kronor för privat skattekonsultation. Han har själv hävdat att det handlar om rådgivning kring försäljningen av bolaget och anser det därför vara avdragsgillt. Det tyckte dock inte skatteverket och saken gick till förvaltningsrätten. Där dömdes företagaren till eftertaxering på 125 000 kronor samt att betala arbetsgivaravgifter också där handlar det om 125 000 kronor. Domen överklagades, men fastställdes i kammarrätten i Sundsvall.

Skatteverket ville även förmögenhetstaxera mannen för vinsten han ska ha gjort vid försäljningen. Enligt Lars-Olov Wickman, skatteverkets handläggare i ärendet, har företagaren fört över vinsten till Peru.

– Han har gjort ett Peruupplägg där man vill att vinsten ska hamna i ett bolag i landet för att slippa betala skatt i Sverige. Det är många som har gjort det här, säger Lars-Olov Wickman.

Vinsten från försäljningen, 30 445 353 kronor, ska ha skickats till bolaget i Peru. Det bolaget avvecklades senare och pengarna ska då ha förts över till Cypern.

På det sättet ska mannen, enligt skatteverket, ha försökt komma undan beskattning i Sverige.

Transaktionerna upptäcktes dock och myndigheten krävde mannen på förmögenhetsskatt på totalt 4 450 000 kronor.

Även i det fallet gick saken till domstol och i förvaltningsrätten fick skatteverket rätt, men företagaren har överklagat domen till kammarrätten.

Mer läsning

Annons