Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förhandlingarna strandade återigen

Förhandlingarna mellan landstinget och facket strandade återigen under torsdagsförmiddagen. Men innan parterna ajounerade sig fick Vårdförbundet med sig ett förslag att presentera för medlemmarna.

Annons

Förhandlingarna inleddes i måndags, men avbröts när parterna inte kunde komma överens. När torsdagens samtal ajournerades hade man dock kommit lite längre.

– Vi har fått ett förslag, men vi är inte nöjda med det. Men vi ajournerade oss för att medlemmarna ska få beakta förslaget, säger Susanne Axlund Andersson som förhandlar för Vårdförbundet.

Förslaget från landstinget innebär en lönehöjning genom ett särskilt tillägg på 400 kronor för de nattpass då distriktssköterskorna ligger i beredskap.

Distriktssköterskorna i Hofors och Ockelbo tog del av förslaget efter förhandlingen och ska ha egna möten för att diskutera erbjudandet.

– Vi ska ha ett möte under dagen. Jag har pratat med Hofors också och de känner till det här märkliga förslaget. Ett tillägg på 400 kronor och beredskapsersättning på 16 kronor för vardagar och 30 kronor för helger, det är så att man kan skratta åt det, säger Monica Andersson, distriktssköterska i Ockelbo.

Hon och kollegorna står fast vid sitt hot om uppsägning, om det här skulle visa sig vara arbetsgivarens slutgiltiga förslag. Sköterskorna vill inte ha nattarbete och arbetet ska räknas som aktiv tjänstgöring. Man vill inte heller ha ensamarbete.

– Vi är enade om det här. Får vi inget bättre förslag så begär vi in våra tjänstgöringsintyg. Vi ska inte sträva bakåt. Sedan handlar det om patientsäkerhet också.

Förhandlingar mellan facket och arbetsgivaren fortsätter på måndag.

Mer läsning

Annons