Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forsbackahunden får munkorg

/

Forsbackahunden bet ihjäl Heidi Lindbergs lilla hund Simba och har tidigare tagit livet av en pudel. Nu har polisen beslutat om munkorg och koppeltvång.

– Hunden mår ju psykiskt dåligt även om den bär munkorg, säger Heidi Lindberg.

Annons

Det var den 3 december förra året som den fruktade problemhunden i Forsbacka bet ihjäl den lilla bichon havanaise-hunden Simba.

Attacken skedde genom att hunden tog sig ut i ett trapphus, och slet Simba ur famnen på Heidi Lindbergs mamma.

– Jag anser fortfarande att en familjemedlem till mig blivit mördad, säger Heidi Lindberg.

Hunden har tidigare bitit ihjäl ytterligare en hund, en pudel, i januari förra året. Dessutom låg hunden bakom en attack mot en dvärgpincher under midsommarhelgen. Den lilla hunden fick svåra skador.

Nu har djurskyddspolis Hans Olof Sundström skickat sitt beslut till Forsbackahundens ägare. Ett beslut som innebär att ägaren måste se till att hunden bär munkorg och är kopplad utomhus, och att bara ägaren tillåts rasta hunden.

– Jag tycker att det tas för lätt på fall där hundar biter ihjäl andra hundar, säger Heidi Lindberg.

Ägaren måste även se till att hunden inte kan smita ut när den befinner sig inomhus, exempelvis genom att montera säkerhetskedja på ytterdörren.

Var det någonsin aktuellt att besluta om omhändertagande av hunden?

– Nej. Den har inte bitit människor. Och de ärenden jag haft som grund till beslutet är de två fall där andra hundar mist livet. Ett av dem låg långt tillbaka i tiden. Det tredje ärendet fanns inte med i beslutsunderlaget.

Vad händer om ägaren inte följer beslutet?

– Det blir straffbart enligt tillsynslagen, och böter. Nu har ägaren två veckor på sig att överklaga beslutet. Om vi inte ändrar beslutet så går det till prövning hos förvaltningsrätten i Falun.

Hunden som bet en man utanför Valbo köpcentrum den 18 december har nu avlivats.

Hunden beslagtogs nyligen av polisen och visade sig vara i uselt skick och lida av livmodersinflammation.

– Jag anser fortfarande att en familjemedlem till mig blivit mördad, säger Heidi Lindberg, vars lilla hund Simba bets ihjäl av en problemhund i Forsbacka.

Mer läsning

Annons