Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försiktig optimism inför tvångsförvaltning

/
  • Många av hyresgästerna som känt att de vill klaga har vänt sig till Anders Mosell för att be honom föra deras talan, något han har gjort. Men det har inte hänt så mycket. – Det har inte gjorts något på många år.
  • Efter många år utan åtgärder ska nu området i Österfärnebo tvångsförvaltas av Sandvikenhus. Förvaltning behövs, det är mossa på husen och flagnad färg runt fönstren. Även taken behöver lagas innan det börjar läcka in.

Det nedgångna området i Österfärnebo ligger nu i Sandvikenhus händer. Hög tid tycker de boende. Men optimismen är försiktig:

– Vi får se hur det blir, hur mycket de gör. Men det kan ju knappast bli sämre, säger Anders Mosell som bor i området.

Annons

Det känns öde mellan de nedgångna husen i Österfärnebo. Flagnande färg och mossa på väggarna och fönster som ser ut att kunna ramla av gångjärnen när som helst. I går blev det klart att Sandvikenhus ska ta över förvaltningen av området. Och det syns tydligt att förvaltning behövs.

Anders Mosell har bott i området sedan 1998, men bodde även en period i området 1971 när husen var nya. Sedan dess har många olika ägare haft husen och Anders Mosell menar att det är fler än den senaste fastighetsägaren, K/S Sweden, som har misskött sig.

– Det har inte gjorts något på många år. Problemet är att det här området är ett sådant som följer med på köpet när någon köper andra fastigheter inne i Sandviken. Vid ett tillfälle skulle en fastighetsskötare laga några fönster. Innan kittet hade torkat och han skulle fortsätta hade en ny fastighetsägare tagit över. Fönstren blev aldrig lagade.

Anders Mosell berättar att det lät så bra när K/S Sweden skulle ta över. Det skulle bli tipp topp sa de. Men ingenting hände.

Nu får inte hyresgästerna ens nya lampor till källarna.

Många av hyresgästerna som känt att de vill klaga har vänt sig till Anders Mosell för att be honom föra deras talan, något han har gjort. Men det har inte hänt så mycket.

– Det känns tråkigt att de aldrig har fixat någonting. Många är besvikna. Vi har ju inte ens haft regelbunden snöskottning. Det är tråkigt, folk trivs ju här i området.

K/S Sweden har även försökt smyghöja hyran förra året, något som Anders Mosell reagerade på direkt. Han ringde till Hyresgästföreningen och frågade om det var en framförhandlad höjning. Men föreningen kände inte till att hyran hade gått upp

– K/S Sweden fick dra tillbaka höjningen. Men vi fick betala en förhöjd hyra i april 2011. Pengarna skulle vi få tillbaka. Vi väntar fortfarande.

Nu ska Sandvikenhus ta över förvaltningen, Anders Mosell är försiktigt optimistisk.

– Vi får se hur det blir, hur mycket de gör. Men det kan ju knappast bli sämre.

Mer läsning

Annons