Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förskola ifrågasätter barnens allergier

/
  • Ett barn med laktosintolerans fick vanlig mjölk av förksolepersonalen. Resultatet blev en kväll med magsmärtor och diarré.

Det riktas kritik mot en förskola i Sandviken. I ett brev till kommunen lyfts det fram att förskolepersonal ifrågasätter barns allergier och gör sina egna allergitester. Man ska även ha låtit bli att ge ett barn sin föreskrivna medicin.

– Vi kommer naturligtvis att utreda det här, säger Anita Persson, förskolechef i Sandvikens kommun.

Annons

Kritiken som riktas mot förskolan är allvarlig. Det handlar bland annat om fyraåringar som ska ha tagit sig in i personalrummet och ätit mediciner som de hittat i en handväska.

Flera av de berörda barnens föräldrar informerades om händelsen, men inte alla. Det var först när ett av barnen själv berättade för sin mamma och pappa som det uppdagades.

Enligt brevet berättade då barnet att de hade smakat tabletter ur en handväska, men att det inte hade varit lika gott som godis.

I brevet till kommunen lyfts det även fram att personal vid den aktuella förskolan ifrågasätter barns allergier.

Vid ett tillfälle ska personalen ha gett ett barn som är laktosintolerant vanlig mjölk. Resultatet blev en kväll med magsmärtor och diarré.

Först dagen efter när föräldrarna frågade personalen fick de veta att deras barn hade fått vanlig mjölk, trots sin intolerans.

Vid ett annat tillfälle ska personal ha låtit bli att ge ett barn den astmamedicin som en läkare skrivit ut.

Även i det här fallet informerades inte föräldrarna om detta när de hämtade sitt barn. Samma kväll fick barnet ett astmaanfall. Först dagen efter när en av föräldrarna informerade personalen om anfallet berättade de att de hade hoppat över doseringen.

Chefen för förskolan har själv tagit del av brevet, men vill inte uttala sig till GD.

– Vi har startat en utredning, men jag hänvisar till Anita Persson.

Anita Persson har fått information om de påstådda förhållandena på förskolan och berättar att man nu ska ta reda på vad som har hänt.

– Jag har satt igång en utredning i ärendet och jobbar tillsammans med förskolans chef. Vi kommer naturligtvis att reda ut det här.

Hon vill inte uttala sig vad hon tycker om de anklagelser som nu har riktats mot förskolan.

– Jag måste ta reda på vad det handlar om innan jag har synpunkter, säger hon.

Mer läsning

Annons