Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förslag till tuffa åtstramningar

Åtstramningspolitik med mindre investeringar och stopp för datorer till alla elever. Det var budskapet när Moderaterna och Kristdemokraterna i går presenterade sitt förslag till budgetramar. Men kommunstyrelsen röstade ändå för majoritetens förslag.

Annons

Moderaterna och Kristdemokraterna vill dra ner anslagen till den nybildade omsorgsnämnden till 536 miljoner. Majoriteten vill lägga elva miljoner mer.

Även kultur- och fritidsnämnden får minskade anslag av de båda oppositionspartierna. 108 miljoner som kan ställas mot majoritetens förslag på 113 miljoner.

Det är en ekonomisk åtstramningspolitik som presenteras. De föreslår bland annat att frysa investeringar till projektet ”En dator till alla” under 2013 medan man utreder om projektet har någon egentlig effekt. Därmed hamnar deras förslag till total investeringsbudget på 100 miljoner.

20 miljoner lägre än Folkpartiets förslag och 38 miljoner mindre än majoritetens. Högerns budgeterade överskott landar därmed på 39,7 miljoner kronor, att jämföra med majoritetens förslag på sex miljoner i överskott.

– Vi menar allvar att vi måste få ordning på våra finansiella mål och höja reserverna. Fortsätter vi på det här sättet har vi snart inga marginaler. Vi kan inte fortsätta investera med lånade pengar. Vi har en för tung ryggsäck att bära just nu, säger Riitta-Liisa Björk, M.

Men Moderaterna och Kristdemokraterna vill även stärka vissa områden under 2013. De vill ha en satsning för att säkerställa låg- och mellanstadieelevers kunskaper i läsning, skrivning och räkning.

Dessutom en gemensam kraftsamling inom berörda förvaltningar och med andra parter för att råda bot på ungdomsarbetslösheten.

Under gårdagens kommunstyrelsesammanträde röstades majoritetens förslag till budgetramar igenom, men de måste fastställas i kommunfullmäktige i juni.

Mer läsning

Annons