Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förundersökning mot Emgoldex - i flera länder

/
  • Både i Sverige och Finland pågår polisutredningar – som kan leda till företrädare för Emgoldex blir brottsmisstänkta.

Gefle Dagblad avslöjade förra veckan att Emgoldex har etablerat sig i Gästrikland. Framtiden ter sig dock osäker för det kontroversiella företaget.
Både i Sverige och Finland pågår polisutredningar – som kan leda till företrädare för Emgoldex blir brottsmisstänkta.

Annons

Intresset för Emgoldex har visat sig vara stort. På rekryteringsmöten runt om i landet har ibland flera hundra personer dykt upp och för Emgoldex i Gästrikland finns en Facebook-grupp med över 500 följare.

Men företagets verksamhet har också intresserat myndigheterna. GD berättade i förra veckan om Lotteriinspektionens granskning som ledde till att en polisanmälan gjordes.

Den anmälan har lett till att Stockholmspolisen nu genomför en utredning. Polisens förundersökningsledare Anders Gartér, polisinspektör och gruppchef för specialutredningar på Söderortspolisen i Stockholm.

Han vill inte uttala sig om i vilket skede utredningen befinner sig eller hur lång tid den beräknas ta. Men han bekräftar att det är ett pågående ärende.

– Vi har fått in anmälan och den finns här, men den är inte färdigutredd. Det är ett öppet ärende.

GD har tidigare berättat att även den finska polisen undersöker Emgoldex förehavanden i Finland. När GD under måndagen pratar med den finska polisen får vi bekräftat att utredningen mot företaget fortfarande pågår.

– Utredningen pågår fortfarande gällande de finländska personer som antas organisera spel under namnet Emgoldex i Finland. De kan bli ansvariga för penninginsamlingsbrott, säger Tom Laine, kriminalöverkonstapel vid Centralkriminalpolisen, via mejl till GD.

Enligt Lotteriinspektionen kan även svenskar som lockat andra att investera i verksamheten komma att bli brottsmisstänkta, i så fall för brott mot lotterilagen alternativt grovt brott mot lotterilagen.

Även i Finland kan de som har lockat andra att investera bli misstänkta för brott. Enligt den finska polisen handlar det om brott mot penninginsamling.

Den finska utredningen har även visat att Emgoldex har ett "virtuellt kontor" i Tyskland. Utredningen har dock inte kunnat klargöra var företaget lagrar sitt guld och inte heller vem som är representant för bolaget i Europa. Den finska polisen har inte heller fått möjlighet att förhöra någon företrädare för verksamheten i landet.

Annons