Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FP och C minskar nämndbidragen

I förslaget som Folkpartiet Liberalerna och Centern lade fram under torsdagen har de 31,6 miljoner som majoriteten presenterade som riktade medel till sex av kommunens nämnder tagits bort.

Annons

– Majoritetens förslag är schablonmässigt, löst och luddigt. Det finns ingen utförlig text. 1,74 procent extra till nämnderna, men varför, det finns ingen förklaring, säger Nils-Gunnar Kempe.

Peter Kärnström, S, och ordförande för kommunstyrelsen, hade under torsdagen ännu inte hunnit sätta sig in i Centerns och Folkpartiets förslag. Men han säger att om man tar bort de riktade medlen så får till exempel inte Kunskapsnämnden de åtta miljoner de behöver för att satsa i skolorna.

– Ska man göra så måste man göra klart inom vilka områden nämnderna ska göra nedskärningar, säger Peter Kärnström.

I förslaget som FP och C lagt fram ligger summan på 31,6 miljoner som en pott hos kommunstyrelsen, som därifrån ska delas ut efter behov.

– De får söka pengarna där och det måste göras en tydlig utredning om nämndernas behov, hur de ska använda pengarna. När nämnderna lade fram sina budgetförslag ville de sammanlagt ha 100 miljoner, det är inte realistiskt, säger Nils-Gunnar Kempe.

Han menar att det handlar om prioriteringar.

– Ta till exempel Kunskapsnämnden som vill ha åtta miljoner till bland annat nya datorer till alla elever. Det är en teknisk lösning. Samtidigt har vi allt sämre resultat i skolan. Det behövs inte mer teknik, det behövs mer lärarresurser, säger Nils-Gunnar Kempe.

Mer läsning

Annons