Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskare i Sandviken

SANDVIKEN Sandvikens kommun ska få friskare arbetsplatser. Sjukfrånvaron ligger i dag på 10,2 procent och målsättningen är att den ska ner till åtta procent.

Annons
- I ren sjuklön handlar det om ungefär åtta- nio miljoner, säger personalchef Rolf Windemo. En sjukskrivning under ett år kostar samhället dubbelt med tanke på att det oftast anställs vikarier.
Som en del i projektet kommer kommunanställda även under 2004 att få gratis badkort.
- Vi ska utvärdera hur badkorten utnyttjades i år, säger Camilla Ask. Det ska vi göra tillsammans med Parkbadet.
För kommunen är det en satsning på två miljoner, men det kan bli en lönsam satsning.

Projektledare är Camilla Ask som ska jobba heltid, medan Behrokh Honarmand och Liselott Östblom är anställda som hälsoutvecklare med 25 procents arbetstid.
Störst sjukfrånvaro finns inom de anställda på äldreomsorgen. Här är siffran 13 procents sjukfrånvaro.
- Här finns många äldre anställda, menar Windemo. Det handlar om belastningsskador eftersom det blir många tunga lyft. Det är också en klart kvinnodominerad arbetsplats.
Det är just inom äldreomsorgen som projektet ska starta.

- Meningen är att det ska finnas ett hälsoombud på de 120 arbetsplatser som berörs, säger Liselott Östblom. Ombuden ska också fungera som inspirationskälla.
- Friskvården ska ske under arbetstid, säger Behrokh Honarmand. Vi ska se vilka olika behov som finns för att få rätta aktiviteterna.
Det är mycket som ska samordnas för att projektet ska bli lyckosamt. Det handlar inte enbart om gymnastiska övningar utan även om kost och avstressning.
- Det handlar mycket om förebyggande arbete, säger Camilla Ask. Vi vet att behovet finns.

Klart är att projektet i första hand ska pågå hela 2004. Det är beslutat och klart. Sammanlagt finns elva delprojekt med bland annat rehabrutiner, samarbete med försäkringskassan, utvärderingar, chefsutbildning och arbetsmiljökartläggning.
- Det tar ett tag innan vi får mätbara siffror, menar Camilla Ask. Vi vill ha hållbara resultat.

Jörgen Larsson

Mer läsning

Annons