Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GD frågar...

/

...Peter Kärnström, S, kommunalråd i Sandviken, vad tänkte du när du fick höra om Saabs konkurs?

Annons

– Ja, att det är ett traditionsrikt verkstadsföretag, en svensk industriepok som går i graven.

I Sandviken finns Sandvik och det företaget ser betydligt stabilare ut. Hur trygg är du med Sandvik?

– Allt är relativt och helt trygg kan man aldrig vara men Sandvik är ett otroligt välskött företag med produkter i världsklass och med stabil avkastning. Jag tycker inte att det finns några likheter med Saab. Så i det avseendet är jag trygg. Men när man är beroende av en stor arbetsgivare i kommunen så gäller det att kratta manegen även för små- och medelstora företag, för att få en bredare arbetsmarknad. Sedan är inte Sandvik av stor betydelse bara för Sandviken utan för hela regionen.

Hotet som hänger över Sandvik Materials Technology (med 4 000 anställda i Sandviken) – att vinsten måste öka annars väntar försäljning eller avveckling – hur orolig känner du dig inför det?

– Man får ju titta på vad de gör. De senaste fem åren har man investerat en miljard kronor i Sandviken och har beslutat om att investera ytterligare 400 miljoner. Visst har SMT en resa framför sig men speciellt orolig är jag inte.

Sandvik fortsätter att göra vinst (1,1 miljard i tredje kvartalet) men i övrigt i samhället är det många kurvor som pekar nedåt just nu. Hur ser du på 2012 för Sandviken?

– Det är turbulent i omvärlden och det är inte för inte som vi i vår ambition har med att i Sandviken är omvärlden alltid närvarande. Nu planar kurvorna ut eller vänder ner och då viker ju även skatteintäkterna, och vi får mindre att röra oss med. Då får vi ett kärvare 2012. Men den stora frågan vi alla står inför är att få ner arbetslösheten. De första kvartalen blir avgörande, för det står och väger.

En annan kurva som pekar nedåt är väljarstödet för Socialdemokraterna. Hur ska det vändas under nästa år?

– Vi ska räta på ryggen och börja prata politik. Vi måste komma ut med våra idéer och börja prata med människor. Vi är ett folkrörelseparti och då måste vi prata med folk.

Mer läsning

Annons